MENIU

Radu Carp, constituţionalist, despre sesizarea lui Klaus Iohannis: Stănescu nu poate semna nimic

Radu Carp, profesor de drept constituţional, a explicat la Realitatea Tv care sunt implicaţiile sesizării depuse de Klaus Iohannis la CCR, privind concediul premierului. Concret, după sesizarea CCR, chiar dacă premierul va pleca în concediu, Paul Stănescu nu va putea semna niciun act.

Radu Carp spune că este nevoie de o decizie a preşedintelui, atunci când vine vorba de concediu, întrucât nu există instituţia  delegării din partea premierului:

"Va spun că şi mie că şi mie mi s-a părut suspect, pentru că precedentul din 2015 arată că este nevoie de o decizie a preşedintelui, nu există delegare din partea premierului, există instituţia premierului interimar. În 2015 s a rezolvat in acceesi zi. Practic, aici nu exista notiunea de concediu, exista notiunea de mandat si nu poti sa ceri concediu, sigur că poate exista o perioadă, dar asta se face in cadru contitutional, legal".

"Preşedintele are dreptul să depună sesizarea la CCR, întâi trebuia facută o sesizare către preşedinte, în cadru legal, acum e o problema în care CCR nu va finaliza solicitarea până pe 6 augusr, şi cred eu că persoana careia i s-a delegat este în imposibilitatea de a semna ceva", a mai adăugat acesta,

Întrebat concret, ce se poate întâmpla, Carp a spus: "Nu se va întampla nimic, de cand produce efecte, nu poate fi revocata decizia, asta însemana şedinta de Guvern, dar probabil doamna Dancila va pleca în concediu iar Paul Stanescu nu va semna nimic. Eu cred ca este greu să organizezi o şedinţă de Guvern sâmbătă sau duminică", a încheiat Radu Carp.

Sesizare fără precedent a preşedintelui! Klaus Iohannis a transmis vineri, președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României și Președintele României, anunţă Administraţia Prezidenţială. Concret, preşedintele contestă desemnarea lui Paul Stănescu ca interimar pe perioada în care Viorica Dăncilă se află în concediu şi mai subliniază şeful statului că premierul nu l-a informat de imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite atrbuţiie de premier.

Reamintim că Realitatea Tv a anunţat, în urmă cu trei zile, că Paul Stănescu era persoana cea mai potrivită pentru Liviu Dragnea şi pentru baroni, astfel încât OUG pentru aministie să fie aprobată, cât timp Viorica Dăncilă este în concediu.