MENIU

Proiect periculos, votat în comisii. Radarele Poliției trebuie semnalizate. Liber la călcat pedala!

<p>Sute de radare pe şosele</p>

Liber la călcat pedala pe șosele. Un proiect periculos a fost votat marți, în comisiile reunite Juridică, de Industrii și Transporturi. Astfel, de acum încolo, mașinile de Poliție care au radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-1000 de metri înainte pe sensul de mers. Proiectul a trecut cu votul tuturor partidelor  în comisie, mai puțin USR. Foarte important, nici Guvernul nu susține acest proiect.

Cătălin Drulă, deputat USR, membru în comisia pentru Transporturi, care a și participat la ședință, a explicat, pe pagina sa de Facebook, cât de periculos este acest proiect. Practic aplicarea Codului Rutier este imposibilă: 

”A revenit proiectul de lege cu interzicerea radarelor într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce privește viteza. După promulgare, va fi liber la călcat pedala.

Deși inițial fusese respins proiectul în Comisia de Transporturi, se pare că s-au dus negocieri și de data asta a fost votat în comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR.

E mult mai rău acum:
- mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-1000 de metri înainte pe sensul de mers
- panoul se montează de către administratorul drumului la solicitarea polițistului, deci dacă pe DN1 vrea să pună poliția un radar, sună mai întâi la compania de drumuri CNAIR care aduce un panou și îl montează: “atenție, urmează radar în următorul kilometru”
- dacă măsurarea se face de un mașina cu radar în mișcare, trebuie anunțată prezența în trafic cu minim 12 ore înainte prin mass-media, precum și traseul pe care se va deplasa, traseu care nu poate depăși 15km (UPDATE: Această prevedere se pare că a fost retrasă de inițiatorul UDMR în timpul Comisiei. Restul au rămas.)
- mașinile cu radar nu numai că trebuie să fie inscripționate vizibil ca fiind de poliție (cum era în propunerea inițială), dar acum s-a adăugat că trebuie poziționate și vizibil
- dispozitivele de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de mașina de poliție.

Este pur și simplu o oroare.

S-a transformat într-o caricatură controlul și aplicarea legii rutiere în ce privește viteza de circulație: “atenție că în 500 de metri trebuie să mergeți un pic încet vreo 2-300 de metri, apoi puteți s-o călcați din nou”.

Oribil sentimentul când vezi că toate celelalte partidele politice votează la unison mizeria asta. La fiecare vot: pădure de mâini pentru, 6 voturi împotrivă de la USR.

Imuni la argumente, imuni la absurditatea prevederilor. Inclusiv membrii acestor partide care păreau oameni rezonabili.

Dezgustătoare lipsa de reacție a Ministerului Afacerilor Interne, reprezentantul tăcea mâlc până când am cerut eu explicit să i se dea cuvântul și conform procedurii să exprime poziția Guvernului.

A bâiguit că Guvernul nu susține inițiativa și că face mult mai greu să aplice legea, dar atât. Mi-era mie rușine de uniforma și meseria acestui domn.

Mâine legea merge la dezbatere în plen și la votul final. Cu toate partidele în afară de USR în spatele ei. Ne vom opune și o vom ataca pe toate căile”.