MENIU

Rachete rusești la doar 1,5 km de sediul Ambasadei României în atacul de LUNI din Ucraina - Reacția ministrului Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe Foto: gov.ro

Ministrul român de Externe - Bogdan Aurescu a făcut mai multe declarații după ce câteva rachete rusești au căzut foarte aproape de sediul Ambasadei României din Kiev. Este a doua oară în ultima săptămână când rușii trag atât de aproape și de Ambasada României din capitala Ucrainei, după explozia podului Kerci.

„Cel mai important subiect de pe agendă pentru România este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și modalitățile de a contracara impactul acestei agresiuni.

Voi reitera astăzi condamnarea de către România a recentei escaladări a conflictului din Ucraina de către Rusia, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar și din cursul zilei de astăzi, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina.

În această dimineață am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei noastre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor.

În acest context, voi menționa, de asemenea, faptul că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să susțină Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice. România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient.

În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului international, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, luni, la Luxemburg, înaintea începerii reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE).

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă luni,  17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care are loc la Luxemburg. 

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, și la perspectivele relației UE-China.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia și de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va saluta adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei și creșterea sprijinului militar pentru Ucraina prin adoptarea celei de-a șasea tranșe a contribuției financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace și finalizarea demersurilor privind crearea unei misiuni de asistență militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene.

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev și va informa cu privire la facilitarea exporturilor de cereale și alte produse din Ucraina prin țara noastră, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.