MENIU

PUTERE nouă, cu politicieni vechi și controversați - Marian Neacșu, membru PRO România, propus de PSD în Guvern

Marian Neacșu

Avem Guvern nou, dar cu politicieni vechi și controversați. Marian Neacșu, condamnat definitiv pentru conflict de interese, și actual membru PRO România, ar putea să ocupe un fotoliu important în noul Guvern. Este vorba despre secretariatul General al Guvernului, instituția care stabilește tot ce intră pe masa premierului și în ședința de guvern. Tot un om de încredere al lui Victor Ponta, cu un trecut controversat, este și Marius Humelnicu, propus de PSD ministru al Economiei. Iar din Guvernul Ciucă o să facă parte și Sorin Grindeanu, cel care a aprobat ordonanța 13 în 2017, la nici o lună de la numirea sa în funcția de premier.

Aproximativ 100 de mii de oameni a scos Sorin Grindeanu în stradă, la nici o lună de la învestirea guvernului său. In 31 ianuarie 2017, la miezul nopții, Florin Iordache, ministrul Justiției de atunci, anunța adoptarea ordonanței de urgență numărul 13, care dezincrimina abuzul în serviciu până la pragul de 200 de mii de lei. Această modificare urma să îl scape pe Liviu Dragnea de o anchetă penală. După zile în șir de proteste, in 4 februarie, Sorin Grindeanu a anunțat că va abroga ordonanța controversată. El a fost demis prin moțiune de cenzură în iunie 2017. Acum, Sorin Grindeanu urmează să se ocupe de Transporturi în Guvernul Ciucă. De asemenea, el va fi și vicepremier. 

În 2019, după ce s-a certat cu Liviu Dragnea, Marian Neacșu s-a înscris în Pro România, sub aripa lui Victor Ponta. Surse politice spun că, acum, PSD l-a propus pe Neacșu pentru postul de secretar general al guvernului Ciucă, chiar dacă este încă membru al partidului condus de Ponta. Din această funcție, Marian Neacșu va controla mai multe instituții publice cu bugete uriașe.

În prezent, Neacșu este vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Instituția care are unul dintre cele mai importante roluri pentru facturile românilor. El a fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său parlamentar. Între timp, el a fost reabilitat. 

Un alt nume controversat din Guvernul Ciucă este senatorul Marius Humelnicu, propus de PSD pe funcția de ministru al Economiei.

Humelnicu și-a început cariera ca fotbalist. El a fost aspru criticat de principalele ziare de sport din țară de la acea vreme, pentru că a jucat într-un meci suspectat de blat. Mai exact, Humelnicu a primit nota 3 în urma acelui meci, la fel ca toți ceilalți fotbaliștii care au jucat.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Humelnicu și-a luat diploma de bacalaureat la 6 ani după începerea studiilor liceale, în 1997.

Marius Humelnicu este și un apropiat al liderului PRO România. El a fost numit, în 2015, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, prin decizia premierul de atunci, Victor Ponta. 

Mai multe articole despre:
marian neascu pro romania guvern