MENIU

PSD nu dă înapoi în privința calendarului alegerilor prezidențiale: "Cerem respectarea cuvântului dat". Ultimatumul dat PNL: decizia e la Predoiu

PSD nu dă înapoi în privința calendarului alegerilor prezidențiale

Zi de foc în Coaliție. Calendarul alegerilor prezidențiale creează disensiuni între PSD și PNL, reprezentanții celor două partide încercând din greu să găsească un numitor comun privind data scrutinului pentru cea mai importantă funcție în stat. Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, PNL are acum un nou scenariu pentru alegerile prezidențiale. Mai exact, liberalii vor ca primul tur al scrutinului să aibă loc pe 27 octombrie, urmând ca pe 10 noiembrie să fie organizat al doilea. De cealaltă parte, social-democrații, insistă pe ideea ca alegerile să aibă loc în luna septembrie, pe 15, respectiv 29. „Este o decizie asumată, motiv pentru care cerem respectarea cuvântului dat”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romașcanu. El le-a dat și un ultimatul colegilor liberali: "Dacă şedinţa de Guvern va fi vineri, sigur că vineri va trebui să fie luată această decizie asumată de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu". 

„Insistăm pentru luna septembrie pentru că așa ne-am înțeles. Este o decizie a unor oameni responsabili care conduc cele mai mari două partide din România, o decizie votată în forurile de conducere ale partidelor și care politic, dacă stăm să ne uităm, are și plusuri, are și minusuri și pentru unii, și pentru ceilalți, dar este o decizie asumată. Nu poți să vii acum și să spui: dumneata vrei atunci, că atunci ți-e mai bine, că după aia să venim noi și să spunem: nu, dumneata vrei atunci, că atunci este posibil ca unul dintre candidații dvs să intre în turul 2. Este o decizie asumată, motiv pentru care cerem respectarea cuvântului dat”, a spus Lucian Romașcanu, după ședința liderilor coaliției,

„Eu cred că dl ministru Predoiu împreună cu PNL vor face ceea ce au promis să facă. Înțeleg situația dificilă în care este pus dl Predoiu din partea colegilor săi, el fiind un om de cuvânt, și cred că vineri această situație se va rezolva într-o direcție pe care am negociat-o și votat-o”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

"Rămâne ca, în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, care în acest moment, ca ministru de Interne, are două hotărâri pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie ca datele primelor tururi, să decidă, fiind un ministru PNL, împreună cu Partidul Naţional Liberal, care din aceste două date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către Partidul Naţional Liberal, fiind în măsură să acceptăm chiar şi data de 29 septembrie dacă domnul Predoiu va iniţia o hotărâre de Guvern în acest sens", a mai spus social-democratul.