MENIU

PSD mai pierde un proces. Trebuie să spună cât a costat elicopterul pentru Dăncilă

Partidul Social Democrat trebuie să facă publice mai multe informații legate de vizita fostului lider al partidului, Viorica Dăncilă, făcută în vara anului 2019 în Moldova, singura regiune din țară fără autostradă. Cât a costat transportul cu elicopterul, care este sursa fondurilor, firma care a închiriat aparatul de zbor și scopul vizitei, sunt câteva din cererile instanței pentru PSD. 

 

Tribunalul Iași a decis marti sa oblige PSD sa comunice in scris mai multe informatii privind vizita si transportul Vioricai Dancila in turneul electoral din august 2019. Decizia poate fi atacata cu recurs, potrivit portalului instantelor.

Procesul a fost deschis de Daniela Mitrofan, fondator al organizației Reset Iasi.

Anunțul a fost făcut miercuri de Reset Iași pe pagina de Facebook:

„Cu elicopterul 🚁 ajungi mai repede...în instanță ! ⚖️

Reset câștigă la fond un al doilea proces cu PSD, după cel câștigat în toamnă. Atunci era vorba de declararea cheltuielilor de campanie.

Acum, PSD este obligat să dea detalii despre vizita dnei Dăncilă în mai multe localități din Moldova, în care s-a deplasat cu elicopterul.

Reset a adresat PSD o cerere în baza Legii 544/2001, în care am dorit să știm:

🔹Care este suma plătită pentru închirierea elicopterului?
🔹 Cine deține această firmă de la care s-a închiriat elicopterul sau cine este proprietarul acestuia?
🔹 Care este sursa acestor fonduri din care s-a plătit elicopterul?
🔹 Care a fost scopul vizitei dnei Dancilă în Moldova?

PSD nu ne-a răspuns, apoi am a înaintat o reclamație administrativă, tot fără răspuns. Pasul următor a fost acționarea în instanță”, scrie organizația Reset Iași.

În vară, Viorica Dăncilă a fost în turneu electoral în Moldova cu elicopterul, pentru că nu este nicio autostradă în această regiune. Dăncilă a ajuns pe 16 august 2019 la Fălticeni, cu un elicopter privat, pentru a participa la ședința Comitetului Executiv al PSD Suceava. Premierul a rămas peste noapte în județul Suceava, apoi a participat la pelerinajul de la Mănăstirea Putna. Ulterior, a decolat cu același elicopter de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava cu destinația Iași, tot la o întîlnire cu social-democrați din teritoriu.

Este al treilea proces pierdut de PSD in instanță, dupa ce a refuzat sa raspunda unor solicitari facute in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

PSD trebuie să facă publice sumele primite de la buget în perioada 2012-2016

PSD trebuie sa publice cum a cheltuit subventiile de la stat si ce firme au primit banii

Într-un dosar deschis tot de Daniela Mitrofan, Tribunalul Iasi a decis ca Partidul Social Democrat trebuie sa faca publice sumele pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.

Decizia a fost contestată cu recurs, scrie ziare.com.

Ce trebuie să publice PSD

Potrivit portalului instanțelor, instanța a hotarât că PSD să-i comunice:

- Suma primită ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2016;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2016;
- Suma primită ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2017;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2017;
- Suma primită ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2018;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2018.

Primul proces pierdut: Mega-mitingul PSD „împotriva abuzurilor". PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare, prestatorii de servicii de la mitingul „împotriva abuzurilor" din Piața Victoriei

Într-un alt caz, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca PSD trebuie sa faca publice sursele de finantare si prestatorii de servicii de la mitingul "impotriva abuzurilor" din Piata Victoriei, organizat de formatiunea politica pe 9 iunie 2018. Decizia este definitiva.

Acesta a fost al doilea proces in care PSD a fost obligat de instanta sa faca publice cheltuielile. Intr-un proces similar, deschis de jurnalistul Ovidiu Vanghele, PSD a fost obligat la a face publice informatiile legate de organizarea mega-mitingului PSD "impotriva abuzurilor" din Piata Victoriei, pe 9 iunie 2018.

Vanghele a vrut sa afle sursele de finantare si prestatorii de servicii privind mai multe actiuni organizatorice, cum ar fi transportul participantilor din localitatile de domiciliu catre Bucuresti, asigurarea de apa si mancare pentru acestia, amenajarea locului de desfasurare a evenimentului (instalare scena, instalare ecrane, difuzare muzica, difuzare Finala Roland Garros 2018 etc.).

La acest miting s-a estimat ca ar fi participat 130.000 de oameni.