PSD contra PSD. Luptă strânsă pentru majoritate înainte de moțiune
Luptă strânsă pentru majoritate! PSD și ALDE negociază dur în aceste zile pentru racolarea de parlamentari. Miza o reprezintă un minim de cel puțin 14 parlamentari din PSD-ALDE care, dacă ar trece de partea lui Sorin Grindeanu, moțiunea de cenzură ar fi respinsă. Motiv pentru care Coaliția de guvernare vrea să se asigure că are numărul necesar de voturi pentru a-l demite pe Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria, și duce negocieri și cu alte partide. Dar nici premierul nu stă însă liniștit. Discuții au loc și în tabăra Grindeanu. UDMR este partidul care a purtat discuții cu ambele tabere, iar potrivit unor surse, etnicii maghiari au ridicat pretenții privid autonomia locală, veșnica dorință a formațiunii. Pe de altă parte liberalii au decis să participe la ședința de miercuri, dar nu vor vota moțiunea de cenzură. În schimb, cei din USR au decis să boicoteze total ședința. Nu vor intra în plen. Nici cei din PMP nu se vor prezenta în plen.
Liderii PSD negociază pentru racolarea mai multor deputați și senatori de la alte grupuri parlamentare. Deputatul de Covasna Octavian Goga a demisionat, duminică, din PMP și s-a înscris în PSD. Surse politice au precizat că și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, negociază cu mai mulți liberali.
În tabăra cealaltă, surse guvernamentale au precizat că peste 40 de parlamentari ar urma să voteze împotriva moțiunii.
Liberalii au decis ce vor face în ziua moțiunii
Care sunt calculele: Moțiune semnată de 222 de parlmentari, PSD are nevoie de 233, cel puțin
Pentru a trece motiunea de cenzura, sunt necesare 233 de voturi. PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, dar unii dintre aceștia s-ar putea alătura grupului Ponta-Grindeanu și nu vor vota moțiunea. Presiunea e mare. Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care este și deputat, a fost prezent la ședința deputaților PSD, unde a încercat să îi convingă din nou că moțiunea de cenzură este ”o mare greșeală”.
Hunor joacă la două capete. UDMR poate înclina balanța la moțiune
Decizia UDMR, decisivă: au 40 de parlamentari
În aceste condiții, succesul echipei lui Dragnea depinde și de felul în care vor vota moțiunea, sau nu, grupul parlamentarilor UDMR. Sunt 30 de voturi care pot înclina balanța în favoarea uneia din tabere. Maghiarii țin însă pe toată lumea în șah. Au anunțat că își vor face publică opțiunea doar în ziua votului.
Cadou de la PSD. Ședințele de plen de la Cameră și Senat, amânate
Până la această oră, PNL, USR și PMP spun că nu vor vota moțiunea. Social democrații au pus însă ochii și pe parlamentarii lor. Deputatul [ilsutratie scrisoarea lui de demisie] Octavian Goga a anunțat Camera Deputaților că a demisionat din PMP și va activa în grupul PSD. PMP susține că va face plângere penală împotriva acestuia.
Pe câți parlamentari mizează Ponta: ”Mai mult de 14”
Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a susţinut, duminică, la Parlament, că a convins mai mult de 14 parlamentari de la PSD să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
Întrebat, la ieşirea din sala de şedinţe a grupului PSD din Camera Deputaţilor, câţi parlamentari a convins să nu voteze moţiunea de cenzură, Ponta a răspuns: "Mai mult de 14. Atât contează".
"Eu cred că niciun PSD-ist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne. (...) Nu cred nici ei prostiile astea. E un propagandist la PSD, un consilier al domnului Dragnea, care cred că a rămas în 1989 cu <>, ştiţi?", a adăugat Ponta.
Întrebat ce l-a deranjat pe Dragnea, Ponta a răspuns: "Faptul că nu mai are puterea".
Dragnea: Nu am întrerupt dialogul cu nimeni. Sunt dispus să discut cu cei care respectă constituţia
Liviu Dragnea a declarat după depunerea moţiunii de cenzură că este dispus să poarte discuţii cu Victor Ponta, numai în condiţiile în care sunt respectate ordinea contituţională, votul din decembrie 2016 şi deciziile partidului.
"Eu nu am întrerupt dialogul cu nimeni niciodată. Dacă cei care vor să discutăm, care vor să discute cu mine şi cu noi PSD, vor să respecte ordinea constituţională şi votul din decembrie 2016 şi deciziile partidului, eu sunt deschis", a declarat liderul PSD.
Întrebat dacă parlamentarii PSD care au lipsit de la prezentarea moţiunii de cenzură vor vota, miercuri, în Parlament, Liviu Dragnea a susţinut, sigur pe el: "Da! Vor vota!".
Mai mult de atât, liderul PSD a susţinut că cei care au lipsit astăzi au lipsit motivat şi nu a vrut să le strice planurile de astăzi, pentru că moţiunea trebuia, iniţial, să fie depusă luni.
"Majoritatea celor care nu au semnat şi nu au fost prezenţi, au vorbit mai întâi cu mine. Sunt plecaţi din ţară, au alt program şi am considerat să nu le stric treburile astăzi. Noi am stabilit că luni o depunem, ulterior am luat decizia ca s-o depunem astăzi, pentru a scurta timpul de incertitudine şi lipsa unui guvern. Este important votul de miercuri care va fi masiv.", a susţinut liderul PSD.
După ce premierul Sorin Grindeanu i-a cerut liderului PSD să-şi dea demisia împreună, Liviu Dragnea a răspuns scurt: "Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie în CEx dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă".