PROTESTE LA TÂRGU MUREŞ. Preşedintele CJ Mureş: "Nu ne interesează autonomia Mureşului"
"Nu ne interesează autonomia Mureşului", a declarat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, la JOCURI DE PUTERE. Acesta a subliniat că, în Mureş populaţia maghiară din Mureş e de 38%.
"Ziua maghiarimii de pretutindeni este 15 martie. Anul trecut, a fost pentru prima dată când această asociaţie Seculitas încearcă practic să concureze Ziua Maghiarimii cu o altă comemorare a momentul când a avut loc executarea autorităţilor austriece a unui grup mare de secui, la 1800. Chestiunea în find este de a organiza înainte de 15 martie şi de a confisca una dintre sărbătorile maghiarimii. Se poate observa că locuitorii Mureşului nu participă. Din imagini, se poate vedea maniera primitivă în care această asoiaţie încearcă să îşi facă loc pe scena publică din România. Cred că s-au convins şi astăzi că Tâgu Mureş, judeţul Mureş, nu mai poate fi scena unor astfel de apucături primitive. Judeţul Mureş s-a angajat pe un alt drum, într-un alt proiect. Proiectul dezvoltării economice şi în proiecte inter-culturale", a spus Dobre.
Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că cei care au fost aduşi la proteste nu cunosc problemele Mureşului: "Cred că e important să le comunicăm tuturor că la Târgu Mureş nu sunt probleme care să afecteze viaţa oamenilor. Aceşti oameni care au fost aduşi la Târgu Mureş nu cunosc problemele judeţului Mureş. În Ungaria, organizaţia Garda Maghiară este interzisă prin lege. Anul trecut, pe 10 martie, aceşti oameni au participat. Anul acesta, din nou. Jobbik din nou a participat. Eu cred că România are aici un vid legislativ".
"Populaţia maghiară din Mureş e de 38%. Nu se pune problema în niciun fel de autonomie în judeţul Mureş. Pentru că restul de 62%, care suntem altceva decât maghiari, deci români, pe noi nu ne interesează autonomia judeţului Mureş", a mai spus Dobre.
Aproximativ 3.500 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.
"Au participat în jur de 3500 de oameni. Autorizaţie au avut între oreşe 16 şi 19. Se deplasează spre case", a declarat Daniel Manea, purtător de cuvânt Jandarmeria Mureş, la Realitatea TV.
Participanţii au afişat mai multe pancarte, inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele "Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918", "Vrei autostrăzi? Alege autonomia", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă", "Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom", "I love Ţinutul Secuiesc, I Love Romania", "România e şi ţara noastră, a secuilor".