Propunere în şedinţa de Guvern. Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN
Propunere de ultima oră în şedinţa de Guvern. Mihai Tudose a transmis ministrului Sănătăţii şi ministrului Apărării Naţionale să vină cu un proiect de lege prin care Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
"Domnule Bodog, vă rog ca împreună cu domnul Țuțuianu să treceți Institutul Cantacuzino la Mapn. Aveți o lună la dispoziție. Cu demersurile specialiștilor de acolo ne-am lămurit. Poate o mână mai de fier să aibă mai multe rezultate. Domnule Țuțuianu, ați înțeles?", a spus Tudose.
În replică, Ţuţuianu a spus: "Dacă e sarcină, o preluăm" şi a cerut un termen de cel puţin trei săptămâni pentru a veni cu un proiect. Premierul a completat că îi poate da la dispoziţie şi o lună.
"Am si gandit cum ar putea fi organizat, am facut o evaluare prealabila cu ajutorul specialistilor Ministerului Apararii. Nu am toate datele acum. Eu propun ca, impreuna cu ministrul Bodog, pe baza materialului de control pe care l-a facut, in doua saptamani sa venim in Guvern, haideti trei saptamani, cu un proiect de act normativ, prin care sa il preluam si sa il transformam intr-o unitate militara, cu conducere militara si angajati care corespund criteriilor. Ne asumam aceasta chestiune”, a declarat ministrul Apararii.
Pe 11 august, ministrul Sănătăţii a spus că Institutul Cantacuzino poate să producă vaccinuri "cam în trei ani", timp în care însă va putea produce suplimente pentru stimularea imunităţii.
"Institutul Cantacuzino poate să producă vaccinuri cam în trei ani. Dar, în această perioadă, el poate să producă suplimente pentru stimularea imunităţii. Poate să înceapă să producă produsele pe care le-au avut, nu neapărat vaccinurile despre care vorbim, în speţă gripalul şi BCG, dar poate începe să producă unele lucruri", a spus Bodog, într-o conferinţă de presă, susţinută în Dâmboviţa, citat de Mediafax.
"În acelaşi timp, trebuie să aducem specialişti pentru că nu e niciun secret că, la momentul la care institutul a rămas fără finanţare, specialiştii de top de acolo au plecat. Noi trebuie să aducem specialişti acolo, trebuie să construim o nouă linie de producţie şi totul trebuie să fie făcut pe o bază sănătoasă", a adăugat Bodog.
El a invocat, totodată, necesitatea de a avea o linie de fabricaţie a vaccinurilor care să nu fie autorizată la "presiunea unui ministru", ci pentru că merită.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, afirma pe 7 august că se ia în calcul producţia de vaccinuri BCG (antituberculoză) la Institutul Cantacuzino peste cel puţin doi ani, urmând cele antigripale. El a precizat că, până la sfârşitul anului, se va deschide la Institutul Cantacuzino o linie de fiolaj.