MENIU

Proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale, respins de Comisia de Muncă

Comisia pentru munca din Senat a dat marti un raport de respingere propunerii legislative apartinand USR prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga, a anuntat senatoarea USR Florina Presada, pe pagina sa de Facebook.

Comisia pentru munca din Senat a dat marti un raport de respingere propunerii legislative apartinand USR prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga, a anuntat senatoarea USR Florina Presadă. 

Proiectul prevede menţinerea a două excepţii de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, excepţie care există şi în celelalte ţări membre NATO, şi pentru pensiile magistraţilor, unde Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) recomandă un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste "restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii. Regula trebuie să fie, potrivit acestora, 'la contribuţiile egale - pensii egale'."

"Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017," arata acestia in expunerea de motive.

Mai multe articole despre:
justiţie măsuri proiect Florina Presada proeict