MENIU

Proiectul prin care banii ilegali din campania electorală ar putea să nu mai fie confiscaţi

Proiectul prin care banii ilegali din campaniile electorale ar putea să nu mai fie confiscaţi a fost amânat. Astfel, proiectul nu a mai intrat pe ordinea de zi a Camerei, întrucât nu a mai intrat la dezbateri. 

Reamintim că proiectul a fost amendat de Florin Iordache astfel încât banii cheltuiţi ilegal de partide în campania electorală să nu mai poată fi confiscaţi. ”Se elimină practic cea mai importantă sancţiune, şi anume confiscarea sumelor nelegal obţinute de către partide şi candidaţi fără respectarea legislaţiei“, susţin mai multe ONG-uri, scrie Adevarul. 

Fostul ministru al Justitiei a propus abrogarea articolul 28 din Legea 334/2006, actualizata, potrivit caruia contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile legii se confisca si se fac venit la bugetul de stat.

Un alt amendament propus a fost abrogarea articolului 53, in care se arata ca cei care au facut contraventii vor varsa la bugetul de stat sumele in bani sau contravaloarea in bani a bunurilor si serviciilor care au constituit obiectul contraventiei, pe baza hotararii Autoritatii Electorale Permanente, potrivit Agerpres.

Amendamentele au fost facute la un proiect de act normativ de modificare a Legii finantarii partidelor politice initiat de mai multi deputati ai minoritatilor nationale.

Proiectul propunea eliminarea din Legea 334/2006 a textului articolului 59 al. 2, potrivit caruia organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au obtinut un singur mandat de deputat, potrivit legii electorale, respectiv cate un singur mandat de consilier intr-o circumscriptie electorala li se aplica numai prevederile legale privind finantarea campaniilor electorale.