Profitul multinaționalelor va rămâne în țară. Companiile cu venit de peste 750 milioane euro vor plăti un impozit în România. Decizia, luată de Marcel Boloș
Se discută de foarte mult timp despre faptul că sunt multinaționale cu zeci de miliarde de lei cifră de afaceri care declară pierdere fiscală sau profit modic, așa cum a declarat recent ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Mai mult, vorbim de ani de zile despre faptul că aceste companii cu venituri record fac profit în România, dar îl duc în țara mamă. De fapt, în România aceste companii ajuns să plătească doar sume modice.
Este pentru prima oară când Ministerul de Finanțe propune un act normativ în acest sens. Astfel, companiile care activează în România vor fi obligate să achite un impozit minim de 15% din profitul realizat în țara noastră. Conform documentului, impozitarea se va aplica entităților care au un venit anual de cel puțin 750 de milioane de euro.
Proiectul, de fapt, transpune în legislația noastră o directivă a Uniunii Europene din 2022 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare. Măsura e obligatorie și are ca fundament principiile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Este vorba despre taxarea corectă a companiilor multinaționale, respectiv impozitarea acolo unde își desfășoară activitatea și unde produc valoare.
Conform actului normativ pus în dezbatere publică de MF, „prin exercitarea opțiunii de aplicare a impozitului suplimentar național, impozitul reprezentând diferența dintre cota minimă de 15% și cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaționale cu sediul în străinătate se va plăti în România și nu în jurisdicția unde este înregistrată societatea mamă finală. Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferența de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicțiile societăților mamă a grupurilor de întreprinderi multinaționale respective".