MENIU

Primul termen pentru Ponta în dosarul "Turceni-Rovinari", încheiat. Șova: "Am respectat Constituția"

Primul termen al procesului în care premierul Victor Ponta este cercetat pentru fapte de corupție s-a încheiat după mai bine de o oră. Premierul a lipsit din faţa judecătorilor instanţei supreme, nefiind obligat să participe la şedinţa de judecată. Prietenul său, Dan Şova, s-a aflat în schimb în boxa acuzaţilor. Senatorul este cercetat în acelaşi dosar de corupţie, sub control judiciar.

UPDATE 13.02: Discuțiile au avut loc în spatele ușilor închise. La ieșirea de la instanța supremă, Dan Șova a declarat pentru jurnaliști că solicitat revocarea măsurii controlului judiciar, fără a preciza motivele pentru care a făcut un astfel de demers. Mai mult, Șova a precizat că nu își va da demisia din Parlament pentru că nu sunt motive. Întrebat de jurnaliști, Șova a spus că nu are pe conștiință cariera politică a premierului Victor Ponta și că a respectat Constituția.

"Nu am niciun fel de emoție pentru că îmi voi prezenta argumentele în fața magistraților", a menționat Șova.

Întrebat dacă consideră că premierul ar trebui să își dea demisia, Șova a precizat:

"Nu văd motivul pentru care și-ar da demisia. (...) Orice dezbatere care se face în legătură cu dosarul se face în sala de judecată".

Totodată, Șova a susținut că nu este deranjat de interdicția de a discuta cu Victor Ponta, trimis în judecată în același dosar.

UPDATE 12.41: Victor Ponta nu s-a prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție la primul termen al dosarului "Turceni - Rovinari", deoarece nu a fost citat de către judecători, potrivit Agerpres.

UPDATE 11.45: Dan Șova a ajuns la ÎCCJ. Nu a făcut declarații în fața jurnaliștilor, potrivit Realitatea TV.

După luni întregi de anchetă, procurorii DNA au trimis în judecată, la ÎCCJ, dosarul "Turceni-Rovinari" în care este vizat Victor Ponta. Iniţial, cazul a ajuns pe masa judecătoarei Cristina Rotaru, fostă colegă de facultate cu Ponta şi Dan Şova. Aceasta a cerut abţinerea pe motiv de incompatibilitate, iar dosarul a fost distibuit aleatoriu judecătoarei Alina Ioana Ilie, care a făcut parte din completul care l-a condamnat la doi ani de detenţie pe Adrian Năstase.

La fel ca şi fostul premier, actualul prim-ministru pledează nevinovat. Spre deosebire de Năstase, Ponta este primul premier în funcţie, din istoria României, cercetat pentru fapte de corupţie.

DNA îl acuză pe Ponta de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Premierul se va apăra de acum în faţa judecătorilor. Potrivit procedurilor, la primul termen Victor Ponta nu este obligat să se prezinte. Dan Şova este nevoit să vină pentru că se află sub control judiciar, iar magistraţii vor verifica dacă mai este necesară menţinerea măsurii.

Dosarul este momentan în cameră preliminară, ceea ce înseamnă că şedinţele sunt secrete. În această etapă procesuală, care ar trebui să dureze 60 de zile, se analizează rechizitoriul DNA pentru a se verifica dacă probele au fost administrate legal şi, mai ales, dacă sunt temeinice.

Victor Ponta nu poate fi suspendat după trimiterea în judecată

 

Potrivit DNA, în perioada 2007-2008, Victor Ponta ar fi primit în baza unei convenţii de conlucrare cu firma de avocatură a lui Dan Şova peste 180.000 de lei, fără să lucreze. Procurorii spun că Ponta ar fi primit banii drept mulţumire pentru contractele încheiate de „Șova și Asociații” cu COMPLEXURILE ENERGETICE. DNA susţine că Şova nu ar fi obţinut contractele dacă nu ar fi existat percepţia că beneficia de susţinerea lui Ponta.

Ponta ar fi folosit banii obţinuţi pentru a-şi cumpăra două apartamente de lux. În plus, ar fi preluat leasingul unui autoturism pentru raliuri, pentru care Şova plătise deja aproape 80.000 de lei.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că de teama unor controale ale inspectorilor ANAF, Victor Ponta ar fi apelat la intimidări.

"Din corespondenţa purtată pe calea adreselor între inculpatul Ponta Victor-Viorel şi inspectorii fiscali în timpul efectuării controlului rezultă că acesta le-a transmis agenţilor statului că va sesiza instanţa de judecată şi Parchetul în situaţia în care actul de control nu va fi încheiat cât mai curând, sperând prin aceasta acţiune că inspectorii vor renunţa la solicitare", se arată în documentele strânse de procurori.

Inspectorii însă i-au transmis că nu pot încheia controlul în lipsa actelor justificative, pentru că astfel s-ar ridica suspiciuni de evaziune fiscală.

Pentru a nu da nimic de bănuit, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova să întocmească rapoarte fictive de activitate juridică. Documentele false ar fi fost copiate de şeful Guvernului, după înscrisuri ale altor avocaţi cu metoda "copy-paste".

ANAF s-a constituit parte civilă în acest dosar şi îi cere lui Victor Ponta plata sumei de aproximativ 52.000 de lei.

Şi senatorul Dan Şova, directorul Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, precum şi directorul general al Complexului Energetic Turceni au fost trimişi în judecată, alături de Victor Ponta. Prietenul premierului, Dan Şova, este acuzat că a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu aproape un milion de euro.

Trimis în judecată, Ponta nu a scăpat de DNA. Conflictul de interese rămâne într-un dosar separat

 


Pe de altă parte, premierul nu a scăpat, încă, de DNA, chiar dacă a fost trimis deja în judecată pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Conflictul de interese, acuzaţia pentru care parlamentul nu a avizat cercetarea penală, rămâne într-un dosar separat la parchetul anticorupţie, au declarat surse Realitatea TV.

Potrivit surselor Realitatea TV, cauza a fost disjunsă din dosar pentru a se face în continuare cercetări în legătură cu împrejurarea comiterii acelor presupuse fapte în care sunt implicate și alte persoane.

Solicitarea DNA de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru trei infracțiuni de conflict de interese a fost respinsă de Parlament în iunie.

Urmărit penal pentru fapte de corupţie, Victor Ponta este primul premier în funcţie, din istoria României, trimis în judecată.

Victor Ponta, trimis în judecată. Reacţie de ultimă oră a Ambasadei SUA la Bucureşti

CSM sesizează Inspecția Judiciară în cazul atacului lui Victor Ponta la adresa DNA