MENIU

Primul oraş din România care vrea să fie "retrogradat" la statutul de comună. Care e motivul

Premieră în România. Pentru prima dată, un oraș vrea să se transforme în comună. 

Este vorba de localitatea Căzănești din județul Ialomița, declarată oraș în 2005. Pe nedrept însă, susțin localnicii, care au votat, la trei referendumuri, să fie retrogradați.

Acum, o inițiativă legislativă a deputatului PNL Cristina-Ancuţa Pocora  le-a venit  în ajutor. Politiciana nu a făcut decât să le facă pe plac oamenilor din localitate, care, în aprilie 2015, au votat în favoarea revenirii la statutul de comună.

De altfel, populaţia Căzăneştiului a mai fost consultată anterior. Astfel, la referendumul din aprilie 2010, din 852 participanţi, 755 au votat în favoarea revenirii în categoria comunelor, iar la referendumul din iunie 2014, au participat 1288 cetățeni din care 1202 au votat în favoarea revenirii în categoria comunelor.

"Proiectul de lege are două articole și prevede, pe de o parte că 'legea nr. 134 din 26 aprilie 2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti se abrogă', iar pe de altă parte că, 'începând cu data de intrare în vigoare a prezentei legi localitatea Căzăneşti îşi reia statutul de comună', așa cum este voința cetățenilor exprimată și validată prin referendum", a explicat Pocora.

Motivul pentru care oamenii îşi doresc această schimbare sunt taxele şi impozitele locale mari, pe care le plătesc fără a beneficia, însă, de toate "avantajele" locuitorilor dintr-un oraş. Spre exemplu, mai puţin de jumătate dintre gospodării au apă curentă, iar în Căzăneşti nu există nici măcar un spital.