MENIU

Primarul care vrea să cumpere veveriţe primeşte răspuns:"Chiar nu vă este ruşine? Bine că.."

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, susține într-o postare publicată joi, pe pagina sa de Facebook, proiectul aprobat odată cu bugetul local pe anul în curs, prin care se dorește cheltuirea a peste 4.600 euro pentru montarea unei căsuțe de veverițe în parcul municipal și achiziționarea câtorva familii din această specie.

"Îmi doresc un astfel de parc în care veverițele să se plimbe printre noi, iar copiii să le hrănească cu nuci, alune... Cred că tradiționala apropiere de natură (floră, faună) a bistrițenilor se poate manifesta și în această zonă!", a scris Crețu, care și-a însoțit textul cu fotografia unei veverițe într-un parc.

Comentariile la această postare nu au întârziat să apară. Unele dintre acestea au fost favorabile primarului și proiectului său:

"Dacă am avea conducători competenți și cu experiență, așa ca dumneavoastră, poporul ar fi mult mai fericit", a scris un domn, în timp ce o doamnă a cerut sprijin pentru proiect din partea celor nostalgici: "Pentru cei ce-și amintesc de Margareta, veverița care se apropia de copiii ce loveau două nuci: susțineți proiectul primarului, merită!". În schimb, au existat și persoane care au criticat inițiativa, pe care o consideră inutilă.

"Chiar nu vă este rușine, bine că luați veverițe, mere, fântâni, când străzile sunt dezastru, trotuarele la fel", a scris o doamnă.

Achiziția privind căsuța veverițelor a fost aprobată marți, în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița, unde s-a discutat bugetul local pentru anul în curs.

Primăria Bistrița va achiziționa în acest an, cu bani de la bugetul local, nu doar o căsuță încăpătoare pentru veverițele din parcul municipal, ci și... veverițe cu care să populeze această construcție, potrivit declarațiilor făcute de primarul Ovidiu Crețu pentru AGERPRES, costul total al achiziției urmând să se ridice la 21.000 lei (peste 4.600 euro).

"Nu este vorba despre o căsuță, ci despre o volieră care conține patru căsuțe, care conține un arbore și alte elemente. Voliera are dimensiunea, la sol, de aproximativ 6-10 metri pătrați, înălțimea de trei metri și în ea încap cam patru familii (de veverițe — n.r.). Oferta o avem de la o firmă din Galați, puteți să o accesați pe site-ul lor. Costă 3.500 — 3.700 euro — asta este valoarea de catalog, plus o sută de euro o bucată de veveriță. Deci cu șase sau opt bucăți de veverițe se ajunge cam acolo (la 4.600 euro — n.r.)", a declarat Ovidiu Crețu, pentru AGERPRES.

Întrebat de ce este nevoie să fie populat parcul municipal cu veverițe, câtă vreme acolo există deja astfel de exemplare, edilul bistrițean a explicat că unele dintre veverițe s-au întors în pădure, deși municipalitatea a avut grijă până acum să monteze o căsuță din lemn pentru ele și să le alimenteze cu nuci. "Populăm, pentru că veverițele existente, am încercat de când am terminat parcul să le alimentăm cu nuci, dar totuși nu vin să se stabilizeze, au găsit locul prin care să fugă înapoi în pădure. Aici, dacă aducem veverițele acestea și le înmulțim în voliera respectivă, ele vor popula parcul. Când o să vă duceți în parc, o să vedeți veverițe umblând pe jos, printre oameni", a mai spus Crețu.