MENIU

Iohannis, după întâlnirea cu Merkel: Am propus crearea unei Agenţii de Combatere a Terorismului

Președintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la Berlin, la o întâlnire de lucru cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul Belgiei, Charles Michel, și cu premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat. La final, preşedintele a precizat, într-o declaraţie de presă, că a propus crearea unei Agenţii pentru Combaterea Terorismului.

UPDATE  16.17 "În cadrul întâlnirilor, am propus crearea unei agenţii pentru combaterea terorismului, cred că ar putea să crească nu numai securitatea, ci şi sentimentul securităţii. În ansamblu, consider că a fost o discuţie foarte bună", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

"Dacă vorbim despre o temă care este centrală în toate dezbaterile naţionale, securitatea, trebuie să vedem cele două aspecte: securitatea externă, şi vorbesc despre întărirea controlului la graniţele externe ale Uniunii Europene, şi securitatea internă, în special prevenirea actelor de terorism. Din păcate, am avut prea multe astfel de acte", a mai spus Iohannis, subliniind că aceasta a fost o temă majoră a discuţiilor.

Preşedintele a afirmat că a constatat "un larg consens" pe această temă şi se arată convins că, în viitorul apropiat, vor exista măsuri concrete care să îmbunătăţească situaţia.

El a prezentat chiar una dintre propunerile sale pe această temă. "Am propus ca o măsură concretă, deocamdată este o propunere şi vedem cum se poate transpune în practică, crearea unei agenţii europene de combatere a terorismulul. Ar fi o măsură concretă, care ar înlocui multiplele autorităţi care se ocupă de prevenirea terorismului şi ar putea realemente să crească securitatea propriu-zisă, dar şi sentimentul securităţii în interiorul UE", a explicat Iohannis.

Întâlnirea a avut loc în contextul procesului de pregătire a reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, din 16 septembrie a.c., care va avea ca subiect de dezbatere viitorul Uniunii Europene în noul cadru creat după referendumul din Regatul Unit al Marii Britanii, se mai arată în comunicat.

Reuniunea de la Berlin face parte din seria de contacte pe care Preşedintele României le are cu lideri europeni în cadrul acestui proces de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene.