Preşedintele Iohannis: "O zi tristă pentru democraţie. Parlamentul a executat ordinul"
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă marţi, după şedinţa CSAT. La şedinţa CSAT a participat şi premierul Victor Ponta, căruia preşedintele i-a cerut încă o dată demisia marţi. În declaraţia de presă preşedintele a vorbit despre strategia naţională de apărare, dar şi despre votul care l-a salvat pe Victor Ponta.
Klaus Iohannis, despre şedinţa CSAT:
"Două evenimente notabile au avut loc astăzi, pe care vreau să le comentez pe scurt: un vot în Camera Deputaţilor şi a doua şedinţă a CSAT din acest an.
În şedinţa CSAT primul punct pe ordinea de zi a fost strategia naţională de apărare, intitulată "O Românie puternică în Europa şi în lume". Viziunea mea e a unei Românii puternice în Europa şi în lume, însemnând: un stat care îşi apără cetăţenii oriunde sunt ei, o ţară care îşi apără valorile, resursele naturale, patrimoniul, care pune prioritate pe educaţie şi sănătate şi trei, un stat care contribuie la menţinerea securităţii prin predictibilitate. Toate acestea ne fac o ţară sigură.
Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi SUA sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate. Conceptul de securitate naţională extinsă e un concept nou: nu e privită doar din perspectiva apărării, ci şi din cea a structurilor: economie naţională, sănătate, mediu, cultură. Membrii CSAT au decis promovarea strategiei de apărare pentru aprobare de către Parlament.
Au fost foarte multe subiecte pe ordine de zi: am căzut de acord că problema defrişării pădurilor ţine de securitatea naţională. CSAT a decis ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ ca să nu mai permită perpetuarea acestui fenomen.
CSAT a aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni în afara ţării. Un alt punct l-a constituit analiza şi aprobarea planului cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a armatei române (...). În acelaşi context membrii CSAT au aprobat problema privind dezvoltarea armatei române până în anul 2027 şi în perspectivă, membrii consiliului au fost informaţi şi cu privire la activitatea Consiliului European din iulie 2015 pe dimenisiunea politicii de securitate. În acest context am decis ca România să pledeze pentru iniţierea la Consiliul European a procesului de redactare a unei noi strategii de securitate.
Klaus Iohannis, despre votul care l-a salvat pe Victor Ponta:
"E o zi tristă pentru România. E o zi tristă pentru democraţie.
Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democraţie. Am văzut cu toţii că procurorii îl acuză pe Ponta de fapte penale. Am văzut că premierul se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs nu putem stabili cine are dreptate: procurorii sau domnul Ponta. Singurii care pot decide sunt judecătorii, dar pentru asta trebuie să ajungă în faţa instanţei.
Trei variante de reacţie a avut Ponta: prima, cea mai onorabilă, să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A doua să îşi convină colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi judecătorilor şi să dovedească, practic, că e aşa cum spune, nevinovat. Dacă se întâmpla aşa cu siguranţă nu îl suspendam din funcţie. S-ar fi găsit soluţii de a-l judeca, cu mare celeritate, şi de a lămuri problema. A ales a treia variantă, cea mai proastă, s-a folosit de influenţa din calitatea de premier şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E cea mai proastă variantă: domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate. A doua consecinţă este imaginea neagră despre România şi democraţia noastră. Premierul a ales să sacrifice interesul României pentru cel propriu. De asta am spus că e o zi tristă pentru democraţia din România.
Un cetăţean simplu înţelege că oricine poate fi cercetat şi judecat, dar nu primul ministru, pentru că are majoritate parlamentară. Un ales local înţelege că el poate fi cercetat şi judecat pentru conflict de interese, dar primul ministru nu, pentru că are majoritate parlamentară. Un parlamentar înţelege că el poate fi cercetat dacă şi-a angajat rude, dar domnul Ponta nu, pentru că are majoritate parlamentară. Ce înţelegem de aici, că există două Românii, una a oamenilor simpli şi cea a domnului Ponta?", a încheiat preşedintele României.
Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook, imediat după votul din Parlament a respins solicitarea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta.
"Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană. Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru", a spus Iohannis.