MENIU

Preşedintele APCE cere o investigație după mărturisirea lui Ion Iliescu privind închisoarea CIA

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, salută declarația fostului preşedinte, Ion Iliescu, prin care a admis prezenţa unui centru CIA în România şi solicită autorităţilor abilitate române să conducă o investigaţie serioasă și să îi interogheze pe cei care au comis infracțiuni, în acest context, se arată într-un comunicat al APCE.

"Într-un interviu acordat recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român, Ion Iliescu, a recunoscut că ştia despre un centru CIA, în România, deşi neagă că ar fi știut ce se întâmpla acolo.

În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului.

Rapoartele Marty au declanşat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevărului, în urma căruia mai mulţi informatori au făcut declaraţii şi care a condus la descoperirea unor încălcări ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului de către Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinţe recente împotriva Poloniei, referitoare la o închisoare secretă identificată de senatorul Marty în 2007

Cu privire la mărturisirea domnului Iliescu, procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să îi chestioneze pe cei care au comis infracţiuni în acest context", se precizează în cadrul comunicatului.

 

 

Ion Iliescu recunoaște: Am aprobat cererea pentru un sediu CIA în România

 
Intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel, fostul presedinte Ion Iliescu admite ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”. Revista scrie ca multa vreme oficialii romani au negat cu vehementa existenta centrului, care in raportul despre practicile de tortura CIA este identificat drept „Detention Site Black”. Spiegel il numeste pe fostul sef de stat roman „al doilea sef de stat care recunoaste existenta centrelor secrete de detentie ale CIA dupa fostul presedinte polonez Alexander Kvasnievski”.
In interviul acordat Spiegel Online, Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

Ion Iliescu, scrie revista, vorbeste insa numai despre un „sediu”. Ca acolo ar fi functionat o inchisoare secreta nu stia, conform spuselor sale. „Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO”, a declarat fostul presedinte pentru Spiegel. „Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”. Daca ar fi stiut ce urma sa aiba loc acolo, raspunsul „cu siguranta nu ar fi fost pozitiv”, a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din aceasta situatie am invatat ca pe viitor sa fim mai atenti si sa cantarim cu constiinciozitate problema”.

Ioan Talpes, care fusese sef la SIE in perioada 1992 - 1997, a recunoscut anul trecut, tot pentru Spiegel, in calitate de prim ofiter roman care facea acest gest, ca CIA a avut in Romania un „centru de tranzit”.
 
 
 

Talpeş, despre închisorile CIA: L-am informat "printre altele" pe preşedintele Iliescu

 
 
Talpes a sustinut si afirmatiile lui Iliescu. Astfel, in perioada amintita, Talpes a admis ca a primit o cerere de la un reprezentant CIA in Romania in vederea obtinerii unui sediu.„Iliescu mi-a dat mana libera sa ma ocup de detalii”, spune Talpes pentru revista germana. Talpes a mai declarat ca CIA a operat sediul respectiv din Bucuresti in perioada 2003 - 2006. El adauga ca era constient ca „situatia poate deveni periculoasa”. De aceea, scrie Spiegel, Talpes le-ar fi spus americanilor ca partea romana nu vrea sa stie nimic din ce se petrece in cladirea de la Bucuresti. Ioan Talpes isi corecteaza astfel declaratiile anterioare facute pentru Spiegel in care afirma ca nu stia unde se gaseste sediul respectiv. Acum, fostul consilier afirma ca nu stie daca CIA ar fi utilizat aeroportul de la Mihail Kogalniceanu pentru transferuri de prizonieri.
 

Maior îl contrazice pe Iliescu: Nu au existat centre speciale CIA în România

 
 
 
Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii îl contrazice pe Ion Iliescu. Pe teritoriul României nu au existat centre CIA, a declarat George Maior pentru Adevărul Live. El spune că a existat, însă, o colaborare strânsă cu autorităţile americane pentru combaterea terorismului.
 
"Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-a aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA. Fie domnul preşedinte a fost interpretat greşit, fie a fost decontextualizată afirmaţia sa. Ar trebui să vorbim mult mai calm, mai ales într-un context sensibil a securităţii statului român. Asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. Lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii. Mi-aş îngădui, din postura de cetăţean, să le spun celor care discută să fie ponderaţi. Fusese 11 septembrie şi noi ne-am angajat în acea coaliţie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci şi schimb mult mai serios din punct de vedere calitativ de informaţie în această zonă. Nu este niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă. Aş recomanda mai multă reţinere câteodată. Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o.", a declarat fostul șef al SRI George Maior, la Adevărul Live.

Recent, fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat că a aprobat înfiinţarea unui sediu CIA pe teritoriul ţării noastre. Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, el a mărturisit că solicitarea a vizat un spaţiu folosit de către serviciul american de informaţii, dar că nu a ştiut ce se întâmpla acolo.

Potrivit unui raport al Congresului american, centrul ar fi fost folosit pentru încarcerarea şi torturarea mai multor suspecţi de terorism.