MENIU

Vizita lui Victor Ponta în Mexic: Se intensifică acordurile privind turismul și extrădarea

Premierul român Victor Ponta, a avut joi, în Mexic, o întrevedere cu președintele mexican, Enrique Peńa Nieto, cu ocazia Summit-ului Global pentru o Guvernare Deschisă. Potrivit unui comunicat al președinției mexicane, cei doi demnitari s-au angajat să intensifice analiza și schimbul de informații cu privire la acordurile bilaterale privind turismul și cel de extrădare.

Potrivit unui un comunicat emis de președinția mexicană, întâlnirea s-a desfășurat la Palatul Național din capitala Ciudad de Mexico, sediul executivului, și “a avut ca obiectiv reafirmarea angajamentului guvernelor Mexicului și României pentru consolidarea legăturilor de prietenie, a dialogului politic, schimburilor economice și cooperării în beneficiul societăților mexicană și română”, scrie Agerpres.

Președintele mexican i-a transmis premierului român deplina disponibilitate a executivului de la Ciudad de Mexico pentru aniversarea a 80 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Mexic. De asemenea, șeful statului mexican a lăudat acțiunile întreprinse de ambasadele celor două țări pentru a marca acest eveniment, care “evidențiază bogăția culturală a celor două națiuni și stimulează dezvoltarea legăturilor” dintre ele.

La rândul său, premierul Ponta a propus începerea negocierilor pentru actualizarea cadrului juridic bilateral și aprofundarea relației strategice dintre cele două țări. El a asigurat că vizita sa în Mexic va contribui la inițierea unei etape mai active în relațiile bilaterale, transmițând totodată aprecierea sa președintelui mexican și executivului de la Ciudad de Mexico pentru reformele impulsionate de executivul federal.

“Cei doi responsabili s-au angajat să intensifice analiza și schimbul de informații cu privire la acordurile bilaterale aflate încă în faza de negociere, respectiv acordul privind turismul și cel de extrădare, și au apreciat dinamismul cooperării între cele două țări, mai ales în domeniile educației și culturii”, se mai menționează în comunicatul președinției mexicane. În timpul întrevederii care a avut loc la Palatul Național, cei doi demnitari au salutat creșterea schimburilor comerciale, subliniind oportunitățile ce pot apărea în special în domeniile auto, energie și IT. De asemenea, aceștia au subliniat schimburile comerciale dintre compania românească Grup Servicii Petroliere și PEMEX.

Victor Ponta a participat miercuri și joi, în Mexic, la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă. Open Government Partnership (OGP) — Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă — este o inițiativă multilaterală lansată la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU, de Statele Unite și alte șapte state (Marea Britanie, Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud), ce urmărește creșterea transparenței guvernamentale, folosirea noilor tehnologii și a datelor deschise pentru implicarea cetățenilor în luarea deciziilor.