Premierul Tudose, somat să răspundă public dacă putea fi evitată crima de la metrou
Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a transmis azi, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională, în care îl somează public pe premierul Tudose să ia măsuri pentru a stabili dacă crima de la metrou putea fi evitată prin înregistrarea imediată a primei plângeri.
“Dacă se confirmă faptul că prima victimă a atacurilor de la metrou a sunat fără rezultate imediate la 112 pentru a reclama tentativa de omor (nu s-a dat alarma, nu a început cercetarea la fața locului, nu a fost declanșată căutarea agresoarei) și dacă se va stabili printr-o anchetă oficială imediată că ea a așteptat ore în șir în zadar pentru a depune o declarație, atunci, din punctul meu de vedere:
1. Vorbim despre un dezastru și o rușine pentru cei care conduc sistemul de ordine publică - sistem care a ținut pe drumuri și a blocat în birocrație sinistră un caz care trebuia cercetat cu urgență absolută;
2. Al doilea atac de la metrou putea fi evitat, iar victima a murit cu zile din cauza eternei lipse de proceduri - care sunt întotdeauna stabilite după o tragedie, niciodată - proactiv, preventiv - înaintea ei. Prinderea unui criminal iminent care nu se ascundea și nu folosea tehnici de disimulare putea fi o problemă de zeci de minute dacă alarma se dădea la timp;
3. Responsabili pentru deznodământ sunt coordonatorii unui sistem care se dovedește, în astfel de situații critice, indolent, inuman, absurd. Nu mă refer la cei care muncesc efectiv în dispozitivul de ordine publică - în condiții dificile, obligați să lucreze cât pentru trei colegi în condițiile lipsei cronice de personal - ci la șefii chemați să aloce resurse, să stabilească reguli și proceduri eficiente.
Știu deja că doamna Carmen Dan nu se va considera în niciun fel responsabilă pentru această situație - a evitat și în alte cazuri orice tresărire morală. Iată de ce îi cer direct premierului Tudose să ia măsuri ferme și imediate pentru a identifica disfuncționalitățile și pentru a restructura urgent un sistem care nu a făcut nimic pentru a salva o viață care, în contextul unui stat eficient, putea să fie salvată” - scrie Ovidiu Raețchi.