Premierul Ludovic Orban, după instituirea STĂRII DE ALERTĂ: Set de măsuri pentru susținerea angajaților și a angajatorilor
Premierul Ludovic Orban a susținut, miercuri, declarații de presă la Palatul Victoria. Șeful Guvernului a prezentat un set de măsuri de susținere a angajaților și a angajatorilor în continuare.
”Pe lângă măsura activă pentru cei care au fost afectați de criza economică, vom acorda un procent de până la 30 la sută companiilor care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români pe o perioadă ce cel puțin trei luni de zile. Pentru tinerii absolvenți sau cei aflați în pragul pensiei și nu lucrează vom avea condiții mai generoase și vom pune condiții. Categoriile care se angajează mai greu, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de pensionare, vom dezvolta instrumente de angajare a lor mult mai generoase, vom susține o parte din salariul brut o perioadă mai lungă. Măsurile vor fi luate cu anumite condiții firești, cum ar fi ca după încetarea plății de Guvern, compania să mențină angajații. Și pentru zilieri există o nevoie reală, pentru fermierii români, vom adopta un act normativ de susține a zilierilor”, a declarat Ludovic Orban.
”Consiliul Uniunii Europene a probat un regulament care va pune în practică programul SURE. E un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. România are garanția că va beneficia de finanțare de la UE pentru a pune în practică măsurile gândite de guvern. Prin intermediul programului SURE țările pot accesa sume de bani prin oferirea de garanții. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia de o sumă cuprinsă între 3 și 5 miliarde de euro.
După data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii, prin alocare unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5 la sută, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea.
Există peste 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic, conform datelor noastre şi peste 700.000 în căutarea unui loc de muncă. De asta, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activităţii angajaţilor, vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajaţi. Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă", a mai spus Ludovic Orban.
Referitor la starea de alertă, premierul a declarat: ”A fost finalizată procedura stabilită în Legea 55 și am intrat pe deplin în starea de alertă maximă, așa cum am denumit-o în cadrul ședinței de Guvern.Am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și prin modificările făcute ne-a restrâns cât de mult a putut posibilitățile de acțiune. Parlamentul nu putea legal și constituțional să facă modificări unei hotărâri de Guvern. Este o imixtiune grosolană și o încălcare flagrantă a separării puterilor în stat”.
Stupefiat de decizia CNCD
”Am rămas stupefiat de decizia CNCD. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea și regimul discriminatoriu. Președintele României este victima unei decizii pur politice care arată clar că toate instituțiile cotropite de PSD iau decizii împotriva legii. Președintele nu a fost sacnționat pentru discriminare, ci pentru că a demascat o politică constantă de complicitate care a făcut o serie de compromisuri pentru a atrage UDMR. Condamn energic acest comportament neconstituțional, ilegal, ai unor reprezentanți PSD care calcă în picioare legea și au transformat o instituție care trebuie să apere cetățenii într-una la cheremul PSD”, a mai spus Ludovic Orban.