MENIU

Premierul Cioloş, măsuri pentru răniţi, medici şi ISU după tragedia din Colectiv: Fără derapaje

Premierul Dacian Cioloş a declarat sâmbătă, după şedinţa informală de Guvern, că i-a cerut ministrului Sănătăţii să-l informeze permanent despre evoluţia stării de sănătate a răniţilor din incendiul de la clubul Colectiv.

Totodată, prim-ministrul a precizat că medicii care i-au îngrijit pe aceşti pacienţi vor fi plătiţi pentru orele suplimentare, iar costurile deplasării în străinătate a pacienţilor vor fi suportate de Guvern, scrie Ziare.com .

"Am discutat cu ministrul Sănătăţii, Andrei Achimas-Cadariu, căruia i-am cerut să continue să urmărească foarte atent starea persoanelor rănite la Colectiv şi să am informare atât în privinţa celor din ţară, cât şi străinătate. Să-mi facă o informare periodică. Să am veşti de la cei internaţi în ţară, dar şi în străinătate. Medicii să fie plătiţi pentru orele suplimentare. Să-i recompensăm cum se cuvine. Să acoperim costurile deplasării din străinătate a pacienţilor", a punctat Cioloş.

Întrebat de jurnalistul Cătălin Tolontan cum apreciază faptul că s-au făcut sponsorizari de la organele de avizare, precum ISU, Cioloş le-a catalogat drept "derapaje".

"Astfel de derapaje cred că există nu doar la ISU, ci şi în alte instituţii. Am avut deja discuţii cu miniştrii. Le-am spus să ia toate măsurile pe care le consideră necesare pentru a nu mai avea astfel de situaţii", a răspuns Cioloş. Premierul a subliniat că un raport al sponsorizărilor ISU, în măsură în care legea permite, trebuie făcut public.

"În măsură în care legea permite, cred că aceste informaţii trebuie să fie publice. Voi verifică să văd de ce nu a fost făcut public raportul. Integritatea trebuie să fie o consecinţă a transparenţei. Transparenţă face parte din integritate. Am cerut acest lucru mai multor instituţii", a adăugat Dacian Cioloş.

Mai mult, premierul a arătat că va acordă atenţie consolidării clădirilor cu risc seismic: "ISU este o prioritate şi vom lucra atât pe instituţie că atare şi eficientă să, cât şi pe acel plan de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, pentru a evita pierderea de vieţi omeneşti în caz de catastrofă (...) (Derapajele - n.red.) nu sunt un lucru nromal şi e păcat că s-a ajuns aici într-o astfel de instituţie care e în prima linie de asigurare a siguranţei cetăţenilor".

Nu există risc terorist în România

Pe de altă parte, Dacian Cioloş a precizat că nu are indicii că ar putea există riscuri (teroriste) în România în acest moment.

"În contextul situaţiei actuale am convenit să existe un plan de acţiune detaliat şi pe chestiuni de securitate a cetăţenilor. Vreau să precizez clar, nu există semne că ar există riscuri în România în acest moment (...) însă în urmă discuţiilor din Consiliul JAI şi contextul actual tensionat, să fim pregătiţi", a declarat premierul.