MENIU

Predoiu: Tăriceanu încearcă să mute atenția de la concluziile raportului MCV

Președintele interimar al Organizației PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că inițiativa președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind schimbarea procedurilor de numire în justiție este "total fantezistă și inadecvată" și "o încercare de a muta atenția de la concluziile raportului" MCV.

"De bun-simț putem să spunem că e total fantezistă și inadecvată (...) Noi am primit recent, acum două zile, un raport privind progresele din justiție, care e cel mai bun de până acum. Este de neexplicat de ce vii într-un astfel de moment să spui că trebuie să schimbăm propunerile. Un astfel de proiect nu se face pe colțul mesei. Este un proiect care trebuie să vină în urma unor studii, analize, simulări, a unor foruri de dezbatere cu partenerii noștri din Comisia Europeană, care ne-au sprijinit să reformăm justiția. Nu cred că merită prea multă atenție. Este o încercare de a muta atenția de la concluziile raportului, care sunt pozitive", a declarat Cătălin Predoiu. 

Reamintim că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, joi, că a inițiat o propunere de lege "pentru a scoate actul de Justiție de sub influența politicului".

"Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau președintele, ministrul Justiției — deci factori politici, scoatem de sub incidența factorului politic complet și lăsăm CSM, pentru procurori, și ÎCCJ, pentru judecătorii Înaltei Curți, să aleagă președintele, vicepreședintele și președinții de secții. Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și realitatea de totală independență a Justiției. Scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele de până acum să fie întărite și anumite slăbiciuni care se constată în prezent să fie îndepărtate", a declarat Tăriceanu, la Parlament, notează Agerpres.