MENIU

Predoiu, apel la Oprea: România nu mai poate continua cu actualul Guvern

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a subliniat, joi seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că premierul Victor Ponta "nu mai poate servi România" și a făcut un apel către liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, să înțeleagă faptul că poate pune capăt, mâine, actualei formule de guvernare, care dăunează României. Motivele pentru care Guvernul Ponta trebuie să cadă sunt, potrivit lui Cătălin Predoiu, dovezile că "justiția se vrea oprită", că "economia este subminată prin măsuri nesustenabile, complet aleatorii" și faptul că "statul este capturat în partea lui executivă de grupuri infracționale".

"Vreau să vă spun că am un scop foarte precis, astăzi, și anume să încercăm să demonstrez că nu se mai poate continua astfel, că trebuie pus un punct. O sa trec peste toate toate jignirile, insultele, calomniile pe care mi le-a aruncat Victor Ponta, în ultimele săptămâni, ultima acum câteva zile, incalificabilă. Trec mai departe, cei care mă cunosc știu cât de neîntemeiată a fost acea jignire. Și o să mă adresez direct domnului Ponta, prin tot ce voi spune astăzi, făcând un apel la dânsul. Aici nu mai e vorba de noi. Aici e vorba de faptul că România nu mai poate continua astfel. Îl rog, îl somez pe Victor Ponta să înțeleagă că fiecare zi care trece cu dânsul, în fruntea Guvernului, nu înseamnă numai pentru dânsul un rău, dar înseamnă un rău pentru această țară.

În fiecare zi, România este rănită cu un premier care a ajuns în situația să fie atât de controversat, suspectat de fapte grave, spălare de bani, evaziune fiscală, nu sunt fapte ușoare. Vreau să mă adresez și unui om foarte important, domnul Gabriel Oprea. Un om care a demonstrat eficiență în politică, în ultimii ani, care a fixat ca obiectiv central al partidului său apărarea interesului național, un om care nu se poate să nu înțeleagă că acest drum nu mai are mulți kilometri și un om care nu se poate să nu înțeleagă că cu cât mai târziu se pune capăt acestei formule politice, cu atât mai rău pentru România. Este evident, pentru toată lumea, că această formulă de guvernare rănește, în fiecare zi, România. 2010 nu trebuie să se mai întâmple. Garanția nu e una personală, ci una colectivă", a declarat Cătălin Predoiu.

În acest context, premierul desemnat al PNL a reamintit faptul că "în noiembrie, anul trecut, s-a produs o schimbare de destin politic al României", grație evoluției electoratului, în planul maturității politice.

"În acest moment, cer și eu răbdare și încredere românilor și să aștepte momentul potrivit, pentru că atunci când se va formula o listă de Guvern, și de secretari de stat și de consilieri, e o întreagă matrice administrativă, ea va reflecta ceea ce am angajat noi, ca partid, în noiembrie anul trecut, în frunte cu Klaus Iohannis: o nouă politică și un Guvern orientat către viitor (...) De aceea noi am insistat să avem un program pentru că este un contract și noi știm că, în măsura în care nu îl vom respecta, vom fi sancționați la alegeri. În noiembrie, anul trecut, s-a produs o schimbare de destin politic al României. S-a văzut cât de mult a evoluat electoratul, în planul maturității politice, în raport cu politicul. Partidul care a crescut din perspectiva acestei maturități este PNL", a mai precizat prim-vicepreședintele PNL. 

În ceea ce privește motivele pentru care actualul Guvern trebuie înlăturat de la putere, Predoiu a punctat, în primul rând, justiția, sector în cadrul căruia coaliția de guvernare urmărește să slăbească mijloacele procurorilor aflate la dispoziție și să producă eventuale dezincriminări, astfel încât anumite dosare să se închidă și nu numai.

"Justiția este primul motiv pentru care nu se poate continua astfel. Există un plan concret în etape, elaborat cu mult timp în urmă și pus în aplicare treptat, pentru a anihila justiția independentă. Pașii acestui plan: sigur că, acum, prima urgență a fost și s-a realizat: spălarea domnului Ponta în Parlament. Pasul următor va fi, mâine, eventual să reușească respingerea moțiunii de cenzură, ca să justifice soliditatea Guvernului. Prin tot ce face, azi, Victor Ponta pune dinamită la temelia economiei românești. Pasul următor va fi modificarea Codurilor Penale, pentru a slăbi mijloacele procurorilor aflate la dispoziție și a produce eventuale dezincriminări, astfel încât anumite dosare să se închidă, inclusiv al domniei sale. Sunt primii trei pași foarte gravi și puternici, în această direcție. În subteran, ce se întâmplă de câteva luni de zile, o acțiune concentrată de decredibilizare a justiției. În sondajele publice, instituțiile care combat corupția au ocupat locuri fruntașe, ca urmare a unei munci de ani de zile. Acest lucru nu convine și, atunci, se instrumentează erori judiciare sau pretinse erori judiciare, pentru a se ataca vârfurile din justiție și a se stimula un sentiment firesc de compansiune, fără să se spună care e realitatea", a adăugat Cătălin Predoiu.

Mai mult decât atât, Predoiu atrage atenția că se încearcă "o schimbare a conducerii DNA".

"Nu se va reuși acest plan și vreau să transmit, încă o dată magistraților, procurorilor și judecătorilor încurajarea că sunt pe un drum absolut în linie cu obligația lor de putere în stat. Este primul motiv pentru care nu se mai poate continua și, de asemenea, pentru că ce face, în economie, este amorsarea unei bombe care va exploda în anii următori. Șase miliarde a oprit anul acesta (...) Victor Ponta omoară sectorul privat: peste 600.000 de locuri de muncă s-au evaporat, 455 de mii de firme au dispărut, credibilitatea externă de investiții, 0. Ce a mai rămas din Codul Fiscal, anunțat cu surle și trâmbițe, în urmă cu câteva luni de zile? O minciună s-a dovedit a fi. Nu mai putem lăsa amorsarea acestei bombe, care va afecta viitorul Guvern. Al doilea motiv pentru care trebuie oprit: nu mai poate merge în lume să reprezinte România. Când vede stenogramele de la Prahova, cu licitații care erau aranjate înainte să fie organizate. Asta înseamnă economie de piață? Concurență? Vreau să dau un mesaj din nou, oameni buni, acest sport național cu licitații trucate se va opri și cine îl mai practică, trebuie să plece imediat", a mai afirmat Cătălin Predoiu. 

Despre cazul Rompetrol

În ceea ce privește cazul Rompetrol, Cătălin Predoiu a explicat:

"Mi-am scos, din presă, acest memorandum și m-am uitat pe el și doar câteva lucruri vreau să vă spun. În primul rând, era vorba de o datorie de aproximativ 577 de dolari, taxe și impozite către stat. Această datorie a fot plătită parțial: 47 de milioane de dolari, în 2010, și a urmat un proces de executare silită și un sechestru în curs și vine acest memorandum, în care se vorbește și citez din el: 'părțile doresc soluționarea pe cale amiabilă a litigiului existent, în prezent, între statul român și Rompetrol'. Deci este vorba de un litigiu care s-ar soluționa amiabil, prin acest document. Să vedem cum, mai departe. Pe pagina doi, am observat un paragraf: 'acest document semnat nu înseamnă o renunțare sau acceptare a oricăror drepturi sau obligații născute din convenția de emisiune'. Exista o convenție de emisiune anterioară.

Cu alte cuvinte, semnând acest document, Romepetrol a avut numai de câștigat. S-a convenit cumpărarea unui pachet de acțiuni pe 200 de milioane de lei, s-a convenit crearea unui fond de investiții de aproximativ un miliard de dolari, și, cel mai interesant, este paragraful 5, 'Acțiuni pe termen scurt': 'Guvernul va face demersuri utile și necesare, astfel încât în cadrul ședinței de judecată, programată pentru 18 februarie, 2013, asupra activelor Rompetrol și titluri de executare silită, din data de 17 noiembrie 2010, să fie revocate și ridicate'. Deci, pe românește, când s-a așezat la masă să semneze acest memorandum, compania avea o datorie față de statul român, statul român pornise o executare și avea un ordin de executare silită și ceva măsuri asiguratorii pe active.

Statul român a renunțat la această procedură de recuperare a celor aproximativ 500 de milioane de dolari, s-a angajat că o să vândă niște acțiuni pe un preț de 200 de milioane și să se formeze un fond de investiții de un miliard de dolari. Tot aici se spune că există un grup de lucru, care organiza punerea în activitate a acestui fond, care trebuia să se întâlnească în termen de cinci zile lucrătoare, de la data prezentului memorandumului. Am găsit în presă declarații ale șefului companiei care soma Guvernul să pună în aplicare acest memorandum. De ce nu s-a făcut fondul de investiții, de ce nu e miliardul investit, de ce s-a renunțat la toate aceste poziții bune de negociere? Îl rog pe domnul Ponta să răspundă", a mai precizat Predoiu. 

Despre declarațiile lui Ioan Rus, cu privire la românii din străinătate

Pe de altă parte, referitor la cuvintele folosite de ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, la adresa românilor plecați în străinătate, Predoiu este de părere că "domnul Ioan Rus a spus pe stradă ce se vorbește la PSD în casă și dacă a oferit o minimă reparație și și-a dat demisia, din păcate, o jignire la fel de mare a fost adresată de premier".

"Se uită un lucru impotant: acești români care lucrează în străinătate sunt cel mai mare investitor din România. Au ținut această țară în picioare în perioadă de criză cu banii pe care i-au trimis acasă, au trimis miliarde de euro în țară în decurs de ani de zile. Fie și numai pentru acest considerent ar trebui tratați altfel. Ar trebui să ne preocupăm mai mult de cel mai mare investitior din România, care e reprezentat de românii din diaspora. Sunt sigur că domnul Ioan Rus a spus pe stradă ce se vorbește la PSD în casă și dacă a oferit o minimă reparație și și-a dat demisia, din păcate, o jignire la fel de mare a fost adresată de premier. Românii meritau mai mult decât trei rânduri pe Facebook. Românii din diaspora și toți românii meritau o conferință de presă, să vadă fața premierului și să se uite atent să vadă dacă regretă și să audă din gura premierului scuze (...) La câteva ore, să vii să pui trei rânduri pe Facebook, este a doua palmă. Un premier care respectă această țară venea în fața camerelor și spunea 'îmi cer eu scuze'", a mai spus prim-vicepreședintele PNL.