MENIU

Preda: Un eventual Grexit ar bloca intrarea României în zona euro

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, că o eventuală revenire a Greciei la drahmă ar afecta România atât în perioada imediat următoare, în contextul în care "panica se transmite", cât și pe termen mediu și lung pentru că ar bloca aderarea României la zona euro.

"Eu cred că ar fi afectată pe termen scurt, evident, fiindcă panica se transmite (...). Pe de altă parte, pe termen mediu şi mai lung, sigur că o ieşire a Greciei ne-ar bloca în perspectiva intrării noastre în zona euro. Cred că trebuie să intrăm în zona euro, dar probabil că prudenţa ar deveni frică", a spus Cristian Preda la RFI.ro.

În opinia sa, "dacă Grecia chiar ar ieşi, probabil că paşii timizi care au fost făcuţi în ultimele luni şi anume stabilirea unui calendar, spre deosebire de alte ţări din Europa Centrală, noi avem în acest moment un calendar, aceşti paşi timizi ar fi contrazişi şi s-ar intra, mă gândesc, într-o perioadă de frică accentuată în privinţa intrării noastre în zona euro".

Pe de altă parte, Preda a precizat faptul că "e de salutat faptul că premierul Tsipras a trimis într-un târziu o listă cu propunerile pe care le face pentru a se relua negocierile. E foarte târziu, dar e o vorbă românească, mai bine mai târziu, decât niciodată".

Preşedintele Eurogrup a primit, joi, noul plan de reforme al Greciei, în speranţa obţinerii unui al treilea program de asistenţă financiară şi de a rămâne în zona euro.

Noul plan ar conţine între altele creşterea TVA pentru mai multe categorii de produse şi servicii. Astfel, Taxa ar urma să fie majorată de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublată pentru serviciile hoteliere şi ridicată la 23% pentru alimente procesate, transport şi anumite servicii oferite de firme private. De asemenea, impozitul pe profit ar urma să fie mărit de la 26 la 28%.