MENIU

"PONTA, OFITER ACOPERIT", declarația BOMBĂ făcută de Traian Băsescu

<p>Ghinionul Rom&acirc;niei: premierul ţării este şi candidat la Cotroceni. A sacrificat investiţiile pentru pomeni şi daruri electorale</p>

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Președintele Traian Băsescu a dezvăluit în direct, la Jocuri de Putere, la Realitatea TV, numele ofițerului-acoperit care se află în cursa prezidențială. Numele său ar fi VICTOR PONTA.

"PONTA, OFITER ACOPERIT". "Am constatat o campanie a unor ziariști de dreapta, pe care eu îi etichetez ca fiind la fel de mincinoși ca echipa lui Ponta de la Antena 3, ziariști de dreapta care au ajuns la concluzia că eu am o înțelegere cu Ponta. O minciună ordinară. Oameni care m-au susținut. Mai puțin Alina Mungiu-Pippidi pe care am dat-o afară de pe lista de la europarlamentare în 2009. Ce mi-a produs Cristi Preda cu declarația lui: Am folosit Pmp ca să ajung în Parlamentul European", m-a dezgustat profund. A fost o eroare pe care o recunosc. Nu întotdeauna unde este carte, este și caracter. Luați colecția revistei 22, luați articole, bloguri și veți vedea că sunt mulți, le-am dedicat mandatul și atunci când am vorbit de statul de drept, și atunci când am condamnat comunismul, iar astăzi vorbesc de înțelegerea mea cu Ponta. Astăzi li se pare că li se îndreaptă fericirea lor spre Iohannis, am adunat și eu, pe toate televizoarele, toți politicienii, toți ziariștiii, cei mai mulți niște nulități, se exprimă doar despre Băsescu. 

Ar fi foarte mulți mai potriviți decât Elena Udrea, dar nu candidează. Dintre cei care candidează, îndeplinește un criteriu important: are un ușor naționalism. Trebuie puțin mai mult decât patriotism. Ce-mi place cel mai mult la ea.

Este timpul să venim la capitalismul popular, dacă avem certitudinea că vom consolida instituțiile statului, statul de drept. Capitalismul de tip nordic.

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Ne-am obișnuit să spunem că nu mai avem economie: vă dau două cifre, au trecut 20 de ani, Ceaușescu exporta și aerul pe care îl respiram. A reușit să exporte la finalul lui 1989, 10 miliarde de dolari. Anul trecut, România a exportat 53 de miliarde de euro. România este una din țările din UE care are cea mai mare pondere a PIB provenind din industrie: 30%.

Cel care a spus că Ucraina s-a prăbușit din cauza corupției, primul în Europa, am fost eu. Acolo Ianukovici a făcut o greșeală uriașă: s-a adresat Consiliului European și le-a spus: ori îmi dați 16 miliarde, ori rămân în Uniunea Euro-asiatică. Toți știam că bugetul Ucrainei era drenat de oligarhi. Niciun șef de stat nu a susținut această idee. I s-a urat drum bun! Nu putea funcționa în Consiliul European.

Cu SUA nu avem nicio comisie rogatorie: a fost cu Austria, cu Cipru, cu Elveția. Probabil se va face și cu SUA. Nu s-a primit niciun dosar de la FBI. Cea mai complexă informația am avut-o în 2009, iar acea informație a fost transmisă DNA. Iar informarea a venit de la serviciile noastre și ele au fost utilizate de procurori. Vor mai fi surprize. Inclusiv persoane. 

Uitați-vă ce se întâmplă în teritoriu. DIICOT are niște bătălii cumplite cu evaziunea fiscală și crima organizată. Acolo nu sunt politicieni, dar este o bătălie care se duce la foc continuu. Avem o problemă. E foarte greu de anticipat când se va termina. Clasa politică e ea însăși un furnizor continuu de astfel de cazuri. Uitați-vă ce calitate au acești oameni. 

Campania mea din 2009: 6,9 milioane de euro donații. La PSD, două milioane în condițiile în care Geoană a avut un afișaj mai scump decât mine. Uitați-vă acum: e țara plină cu panouri, cu afișaj, cu Victor Ponta. Va avea un buget de campanie de două milioane de dolari. Râdem de ne prăpădim. 

Dacă eram candidat din partea PMP, îl băteam pe Victor Ponta. Aș fi vorbit despre țară. Puneți pe cineva din echipa dumneavoastră să ia înregistrările mele din 2009. Nu am făcut nicio clipă promisiuni populiste. Am vorbi despre moguli. A apărut generația Ghiță. E mult mai periculoasă. L-am întâlnit o dată. Mi s-a părut extrem de inteligent, discuția a fost scurtă, este evident că a avut o mare susținere: l-am găsit cu contracte la EADS, la STS. Vom vedea de unde a avut susținere. E un tip de lucru care nu trebuia să se întâmple. S-a extins enorm. El acum este convins că pune președintele României. Ăsta face poltică. Se duce prin instituții, se răstește. E mult mai periculos decât Vîntu. Vîntu furase bani de la populație, făcea politică în funcție de interesele lui financiare. 

Sunt oameni care au făcut lucruri ilegale la Microsoft și se regăsesc și în afacerea EADS. Vorbesc de rapoarte ale serviciilor de informații. Am găsit nouă firme și oameni: cinci firme și patru oameni care este de presupus că au procedat la fel când a fost vorba de comisione.

Cred că cazul Loteria a fost greu de înțeles. După ce am fost la dumneavoastră în emisiune. Nu am jucat niciodată la mașini, nici la Loto. Informații erau destule, nu uităm de Nicolae Cristea, de George Copos, au fost condamnați. De Copos chiar îmi pare rău. Aștept și eu să treacă luna octombrie, să văd dacă Novomatic plătește 75 de milioane de euro. Dincolo la 6/49, acolo e în neregulă, prelungirea contractului. Eu îmi pun altă întrebare: proiectul pentru păcănele este pentru 10.000 de mașini. O mașină de genul ăsta aduce 600 de dolari. Costul unei mașini este 10.000 de dolari. Dacă vei cumpăra 10.000 o vei cumpăra cu 5-6000 de dolari. Într-un an și jumătate, amortizezi mașina. De ce Loteria Româna trebuie să aducă pe cineva cu mașini, în loc să ia în leasing 10.000 de mașini. De ce ne trebuie cineva la 6/49? Mărturisesc că nu am avut în atenție Loteria, mă ocup de probleme de securitate națională.

Și domnul Rus, și doamna Mănescu au spus NU schimbării acționariatului la Portul Constanța. Ăsta nu e un port pe care să-l lași la mâna domnului Mazăre. Mă uitam acum că există tentația să facă aeroportul Kogălniceanu aeroport regional. Este una din marile erori care s-ar putea face. Kogălniceanu este aeroport bază NATO. Regimul său nu se poate schimba. 600 de super-militari americani s-au dus să strângă gunoiul lăsat de noi pe plajă.

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Victor Ponta e un om a cărui biografie de fapt nu o știm. A spus că este masterand la Catania, nu a fost. Și-a șters-o din cv, a spus că e doctor, a fost un plagiat ordinar. Și v-aș ruga să vă uitați foarte atent în CV-ul lui Victor Ponta. În 1995 el a ieșit procuror. A fost repartizat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cred. A stat în 1996, 1997 și în 1998, direct la Parchetul General. Direct. N-am constatat să fi făcut vreo ispravă la sector, să îi fi stârpit pe cei care vindeau gogoșari la contrabandă. Foarte interesant saltul. Pe mine m-a încurcat un lucru foarte tare, am făcut o promisiune să vorbesc despre ofițerul-acoperit și care trebuie să-și pună asta în CV. Nu e o crimă să fi fost ofițer-acoperit. Devine crimă atunci când ai fost și nu spui asta. Pentru că cei care ți-au fost șefi au un ascendent asupra ta. Din păcate, a fost evenimentul cu domnul Turcescu și nu am mai putut să vorbesc, vă asigur că nu se va termina campania și voi vorbi public pentru că am promis. Indiferent care vor fi costurile. Nu va exista un cost legal. Pentru că am văzut ce s-a întâmplat după afirmația mea că există un ofițer acoperit sau fost ofițer-acoperit, Doamne, ce campanie și câți nu vorbesc de un Meleșcanu? E ca între ei, așa. Meleșcanu ce să spună? Meleșcanu a fost director la SIE. Hai să nu mai înțelegem ceva, pentru că o voi spune. Dar nu în seara asta. O voi spune, până în 2 noiembrie. Ce m-a șocat a fost minciuna publică, spusă nu doar de oameni ai vechiului sistem, ci și de jurnaliști tineri. Le lua foc gurița spunând că este o trădare să vorbești despre un fost ofițer-acoperit. Nu știu cine i-a păcălit să-i facă propagandiștii unui lucru murdar. Pentru că ei spun așa: serviciile secrete pot să-și facă ofițeri acoperiți în tot Parlamentul, în tot Guvernul, în toată justiția. Pentru că ei nu au voie niciodată să spună. De unde teoria că un om care a acceptat să încalce legea atunci când era incompatibil, nu trebuie devoalat? Și el trebuie devoalat pentru binele lui. Eu am să-i fac unui candidat la președinție un bine cu forța. Fără să folosesc documente din serviciu. Voi aduce argumente convingătoare. Dacă e politician, dacă e magistrat, nu e încălcare de lege. 

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Oamenii care au un lucru în viața lor pe care nu îl spun, sunt vulnerabili. Vă spun din experiența mea. M-a întrebat Marius Tucă: Domnu ministru, domnu deputat, dumneavoastră ați lucrat pe nave, ați lucrat la Anvers, ați avut vreo legătură cu Securitatea? Iar eu am răspuns o prostie: am scris camioane de rapoarte. Eu la ce mă refeream... Mă refeream la faptul că la orice revenire din voiaj, comandatul își depunea elementele de voiaj. Niciodată nu au fost turnătorii. Când am lucrat la Anvers, depuneam rapoarte. Cu certitudine toate rapoartele au ajuns și la serviciile de securitate. Mă întâlnisem cu câteva zile înante cu un ofițer de securitate, care mi-a zâmbit complice. Erau doar rapoarte de serviciu.

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Îi va rânji ofițerul lui (candidatului, n.red.). Îi va rânju când va fi președinte. Că îi rânjește acum când e premier, încă mai merge. 

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer-acoperit al SIE. Ceea ce arată și saltul lui de la ... A fost ofițer SIE. Ceea ce explică și propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea niște acte. Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat. Venim în zilele noastre. HG dată în 2013. Publicată în Monitorul Oficial. Are același conținut și anexa care nu mai este secretă. Cineva a extins pentru a se proteja. Se referea strict la personal, atunci. Eu nu intru în detalii și dacă aș ști că a avut misiuni, nu aș avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu știu de ce a ascuns asta. Cred că a făcut o mare greșeală. Această HG din 2013 are o mare problemă. Legată de legea SIE. E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine. Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleșcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituției României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greșeală și serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleșcanu. A creat un precedent inacceptabil. Președintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat. Vina lui Ponta nu este că a fost ofițer-acoperit, ci că nu a spus. Uitați-vă câți ofițeri-acoperiți sunt și în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, și le-am spus că nu îl voi tolera. Discuția a fost de 30 de secunde. Discuția a fost în primăvară și am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună.

"PONTA, OFITER ACOPERIT". Victor Ponta nu se va retrage. Știm orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleșcanu. Nu are șanse să ajungă președintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente.V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede. A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nicio legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un șpriț, o coca-cola, am avut o relație extraordinar de deschisă cu Turcescu și v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele. 

Avem un om fals de sus până jos! Eu vreau să fiu foarte clar. Dramatică este minciuna, dramatică este incompatibilitatea procurorului. Problema mea nu este Ponta, ci atitudinea unui șef de serviciu pus politic. În cazul SRI am nimerit-o, în cazul SIE, am avut un eșec. 

Eu nu îl susțin pe Iohannis, nu am încredere în el, nu pot să fiu partenerul lui Ponta și îi consider de rea-credință pe cei care spun că am o înțelegere cu Ponta și cu Iohannis. Nu mă duc la vot în turul doi. Amândoi sunt oportuniști, sunt și corupți. Vă rog să vă imaginați că sunteți profesor și vă cumpărați șase case. Tu știi că procesele legate de incompatibilitate sunt capriciu. Când tu ai cu ANI la ultima instanță, la Înalta Curte, dosarul nu trimis ieri, ci din primăvara lui 2013, pe el nu l-a interesat să accelereze dosarul și intri în campanie când oricând ANI să-ți spună că ești incompatibil. Dacă domnul Iohannis va fi declarat incompatibil în timpul mandatului de președinte al României? Pentru că asemenea dosare nu se suspendă în timpului mandatului. Oportunismul său nu are limite. 

Victor Ponta va minți mâine.

DEZVĂLUIRILE INCENDIARE ale lui BĂSESCU la "JOCURI DE PUTERE" - INTERVIUL INTEGRAL