Ponta, noi săgeţi spre Ungaria: Vreau să ne conducem ţara de la Bucureşti, nu de la Budapesta
Victor Ponta a declarat, luni, că atitudinea guvernului ungar în criza refugiaţilor este neeuropeană şi, în acelaşi timp, "o ruşine pentru Europa". Premierul a fost solicitat să comenteze poziţia oficialilor maghiari care invocau în disputa diplomatică faptul că Ponta este trimis în judecată.
"Mă bucură interesul Ministerului de Externe ungar pentru politica din România. Deocamdată, îmi menţin opiniile, care sunt similare cu ale premierului sârb, ale celui croat, ale celui austriac, ale Comisiei Europene, ale secretarului general ONU, şi anume că atitudinea Ungariei în criza refugiaţilor este neeuropeană şi o ruşine pentru Europa. Şi că să faci garduri la graniţa între două ţări membre ale Uniunii Europene - Ungaria şi România - este o chestiune nemaiîntâlnită şi care nu are nicio legătură cu spiritul european. Motiv pentru care o să-mi apăr ţara şi guvernul şi, faptul că autorităţile maghiare se bagă în jocuri interne politice din România, eu cred că toată lumea ar trebui să răspundă ca mine, cu indignare. Nu cred că este vreun sclav în România, fie prin presă, fie prin politică, care să se bucure că ne ceartă cineva de la Budapesta. Vreau să ne conducem ţara de la Bucureşti, nu de la Budapesta. Până acum ştim să o facem foarte bine", a declarat Victor Ponta.
După ce ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sâmbătă, la întâlnirea cu ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, că ridicarea de garduri este un gest "autist, inacceptabil și în afara spiritului Uniunii Europene", duminică a venit un răspuns foarte acid din partea omologului său ungur. Peter Szijjarto i-a amintit oficialului de la București că premierul Victor Ponta este trimis în judecată.
"Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier este trimis în judecată", a declarat Peter Szijjarto, referindu-se la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
"Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.