MENIU

Ponta, după rezultatele INS privind creșterea economică: Atac dur către ”cei care văd dezastre”

Premierul Victor Ponta comentează ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) privind creşterea economică raportându-se doar la datele care prezintă un avans şi spunând că cei care văd doar dezastre peste tot nu fac decât "propagandă".

"Veşti foarte bune de la ‪INS‬! În trimestrul I din 2015 avem creştere economică de 4,3% faţă de acelaşi trimestru din 2014 (serie brută), un ‪PIB‬ cu 1,5% mai mare faţă de trimestrul precedent! Din nou, o confirmare că avem printre cele mai bune rezultate din ‪UE‬! Cei care văd «dezastre» peste tot nu fac decât propagandă - datele reale ne arată că economia se dezvoltă în mod susţinut şi ne îndreptăm spre o creştere record anul acesta! Ceea ce demonstrează că toate măsurile pe care le luăm sunt sustenabile!", scrie Ponta pe Facebook.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în minus cu 0,1 puncte procentuale creşterea economică înregistrată în primul trimestru, de la 1,6% la 1,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de la 4,2% la 4,1% comparativ cu primul trimestru din 2014, în funcţie de datele ajustate sezonier, scrie Mediafax.

Astfel, PIB estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei preţuri curente, în funcţie de datele ajustate sezonier. Totuşi, creşterea în termeni reali a fost cu 1,5% faţă de trimestrul IV al anului trecut şi cu 4,1% faţă de primul trimestru din 2014, se arată într-un comunicat al INS.

La estimarea precedentă a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 1,6% faţă de T4 din 2014 şi cu 4,2% faţă de T1 anul trecut.

Ca serie brută, PIB estimat pentru primul trimestru a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul în termeni reali menţinându-se la 4,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu estimarea anterioară, dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, diminuându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5 puncte, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.