MENIU

Ponta, după ce PSD a trecut legile dorite: De pe vremea USL nu am mai avut așa majoritate

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca opozitia liberala este ca inexistenta in conditiile in care "de pe vremea USL-ului nu am mai avut asa majoritate" in Parlament.

"Liberalii una spun cand vorbesc cu dumneavoastra (cu presa - n.red.), alta voteaza. (...) Glumeam cu colegii, de pe vremea USL-ului nu am mai avut asa majoritate", a declarat Victor Ponta.

Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat miercuri trei legi electorale - legea finantarii partidelor si campaniilor electorale, reexaminata la cererea presedintelui, legea partidelor politice si legea alegerilor locale. 

 Principala prevedere este alegerea primarilor intr-un singur tur si alegerea indirecta a presedintilor de consilii judetene. 

"PNL a votat in favoarea tuturor legilor electorale. Ne pastram rezervele pentru alegerea primarilor intr-un singur tur, preferinta noastra a fost pentru alegerea in doua tururi de scrutin, evaluand insa avantajele acestui proiect am considerat ca merita un vot pentru pentru ca reprezinta un pas inainte", a declarat Mihai Voicu, presedintele Comisiei de elaborare a legilor electorale, la finalul votului pentru legea alegerilor locale. 

Amintim ca liberalii au incercat sa treaca un amendament pentru alegerea primarilor in doua tururi, insa acesta a fost respins de fiecare data. 

O alta modificare este faptul ca cetatenii UE pot fi alesi primari. 

Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale. 

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.


 Parlamentul, nou atac la adresa ANI. S-a votat legea care modifică regimul incompatibilităților