Ponta: Aşa bune erau legile lui Băsescu şi Boc că ne-au dus la faliment
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, despre adoptarea Legii sănătăţii din timpul Guvernului Boc, sugerată, vineri, de şeful statului, că "aşa de bune erau legile domnului Băsescu" că i-au adus pe români în faliment, el precizând, ironic, că Traian Băsescu este "extraordinar la sfaturi".
Întrebat dacă ia în calcul adoptarea Legii sănătăţii din timpul Guvernului Boc, aşa cum a sugerat preşedintele Traian Băsescu, premierul a răspuns: "Nu, iau în calcul un singur lucru, aşa de bune erau legile domnului Băsescu că ne-au adus pe toţi în faliment şi ne-a mărit şi taxele, a tăiat pensiile şi salariile, aşa de bun administrator a fost el cu Boc că mai aveam puţin şi treceam sub ţările cele mai subdezvoltate din lume".
El a mai spus, ironic, că Băsescu este "extraordinar la sfaturi". "Deci, sfaturile domnului Băsescu... ştiţi cum orice om, orice român cu bun simţ zice «Domne, dacă erai aşa deştept de ce nu le-ai făcut tu? Acum vii şi dai sfaturi?». La sfaturi e extraordinar", a precizat Victor Ponta.
România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii, care să îi trateze pe doctori cu respect, prin remuneraţii, şi prin aplicarea căreia pacienţii să îşi primească drepturile, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, comentând scandalul de la Spitalul de Arşi.
El a ţinut să facă o precizare, la Cotroceni, într-o declaraţie de presă, plecând de la "incidentele tot mai frecvente care sunt în domeniul sănătăţii". "Ce am văzut astăzi legat de Spitalul de Arşi este o confirmare: România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii", a spus Băsescu.
Preşedintele a continuat: "O lege a sănătăţii care, pe de o parte, să îi trateze pe medici, pe doctori, pe profesorii din acest sector de activitate cu respectul cuvenit, prin remuneraţia pe care o primesc, nu de la stat, ci pe performanţă, pe intervenţiile pe care le-au făcut, fie că sunt chirurgicale, fie că sunt de altă natură, şi, pe de altă parte, pacienţii să îşi primească în mod cinstitit drepturile pe care le au de suport din partea statului în sistemul medical românesc. Fac un apel la cei responsabili să ia din nou proiectul pe care am intenţionat împreună cu Emil Boc să îl punem în dezbatere publică şi guvernul să îşi asume răspunderea pe el. Era proiectul de reformă a sistemului de sănătate. Vă asigur că este actual şi, poate cu uşoare ajustări, este proiectul care poate scoate din mizerie şi personalul medical şi poate reduce masiv riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitalele din România, creând în paralel şi un sistem de asigurare corespunzător".
El a amintit de manifestaţiile din Piaţa Universităţii din timpul Guvernului Boc: "Atunci s-au manifestat cu violenţă şi cu toată influenţa lor cei care trăiesc de pe urma corupţiei din sistemul românesc de sănătate şi au utilizat şi masele de manevă din Piaţa Universităţii, dar vă asigur că proiectul de lege poate fi reanalizat, poate fi rapid ajustat şi se poate trece la implementarea lui într-o cadenţă care, după aprobare, va trebui stabilită de Guvern. Într-un an, doi, trei, o nouă lege a sănătăţii poate fi integral implementată şi, vă asigur că, în condiţiile în care se menţine resursa financiară pentru sistemul de sănătate, prestaţia către beneficiar va fi mult mai bună".