MENIU

PNL susţine introducerea sistemului de vot mixt şi votul prin corespondenţă pentru diaspora

DEZBATERI în Parlament asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2015

Deputaţii Tinel Gheorghe şi Victor Paul Dobre au declarat, joi, că PNL va susţine, la modificarea legilor electorale, alegerea parlamentarilor prin sistemul de vot mixt, pe liste şi colegii uninominale şi reducerea numărului de parlamentari, informează Mediafax.

"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar să vedem sub ce formă astfel încât să nu ne trezim din lac în puţ. Trebuie făcute calcule", a spus Tinel Gheorghe, arătând vor fi negocieri şi calcule.

Totodată, Tinel Gheorghe a arătat că, din discuţiile de până acum, a rezultat că cel mai potrivit sistem de vot ar fi cel mixt german, adică şi pe liste şi unimominal.

Victor Paul Dobre, membru al comisiei de cod electoral, a afirmat, la rândul său, că îi este greu să facă o evaluare în privinţa numărului de parlamentari, dar este de părere că trebuie să fie mult mai puţini parlamentari ca până acum.

"Îmi este greu să fac o evaluare în privinţa numărului de parlamentari şi nici nu am ajuns la această fază. Conform Constituţiei, numărul de parlamentari este proporţional cu numărul cetăţenilor, trebuie să stabilim un raport de reprezentativitate. Cert este că va trebui să avem mult mai puţini parlamentari decât în actualul Parlament", a spus Dobre.

De asemenea, Dobre a mai arătat că, în privinţa sistemului de vot, PNL susţine "sistemul uninominal cu listă de compensare", însemnând să fie şi pe listă şi pe colegii.

Mai multe pe Mediafax.