PNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament
Ludovic Orban, a declarat, vineri, după ce Comisia de la Veneţia a a adoptat raportul privitor la Legile justiţiei, că dacă majoritatea guvernamentală nu va respecta recomandările oficialilor europeni, România riscă să spună adio Spaţiului Schengen şi fondurilor europene.
În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctele de vedere ale comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru România. Comisia europeană şi celelalte instituţii europene, nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele în materie de independenţă a justiţiei şi mai ales nu vor tolera ceea ce vrea PSD-ALDE, anume să se pună punct luptei anticorupţie în România. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare şi nu va ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, le spun românilor încă de pe acum, că riscăm să punem adio Schengen, putem să spunem adio fondurilor europene”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, vineri, la sediul din Modogran.
Liderul liberal a mai spus că raportul Comisiei de la Veneţia este extrem de critic cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.
„Comisia de la Veneţia a adoptat cele două rapoarte privind Legile justiţiei şi de asemenea, raportul privind Codul penal şi codul de procedură penală. Suntem astăzi în această situaţie pentru că PNL şi preşedintele României au reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia, astfel încât să putem avea un punct de vedere profesionist şi independent al celor mai importanţi specialişti în drept care există la nivel european. Ambele rapoarte sunt extrem de critice cu privire la modificările făcute la legile justiţiei”, a completat Orban.
Preşedintele PNL a adăugat că România „nu mai poate sta la cheremul” liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
„Vremea dublului limbaj, într-un fel la nivel european şi în altfel pe plan intern s-a terminat. România nu mai poate să stea la cheremul şi interesului personal al lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu. Este necesară o voinţă politică reală de a pune legislaţia din România în domeniul justiţiei pe bazele standardelor europene, cu obiectivul de a putea face dreptate fiecărui cetăţean”, a conchis Orban.
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în Parlament
PNL o va convoca pe prim-ministrul Viorica Dăncilă în Parlament pentru a se angaja că respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, a anunţat vineri preşedintele liberal, Ludovic Orban. Acesta precizează că este insuficientă demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţie.
„PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia , în procesul de refacere a legilor justiţiei şi în procesul de redezbaterea a modificărilor la Codul penal şi a Codului de procedură penală sau dacă nu intenţionează acest lucru. Este necesară o voinţă politică reală de a pune legislaţia din România în domeniul justiţiei pe bazele standardelor europene”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL din Modrogan.
Liberalii vor adopta şi o declaraţie de angajament pentru ca în dezbaterile parlamentare să fie susţinute toate modificările necesare legilor justiţiei.
„Vom adopta o declaraţie angajament şi eu personal voi semna acest angajament că vom susţine la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificări. Voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similar. Este timpul să facem o diferenţă clară între cei care vor binele României şi cei cărora nu le pasă decât de interesul personal”, a completat Orban.
Întrebat dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să îşi dea demisia în urma avizului trimis de Comisia de la Veneţia, Ludovic Orban a precizat că „o demisie ar fi prea puţin”.
„Am cerut demisia ministrului Justiţiei în repetate rânduri. De data asta este vorba de o răspundere poliică mai amplă. Toate aceste modifiări care distrug sistemul de justiţie din România şi atacă independenţa magistraţilor (...) sunt rezultatul unei voinţe politice a unei majorităţi parlamentare a partidelor de guvernământ. E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader. Este necesară o resetare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentară. S-a văzut în urma sesizărilot depuse la CCR pe codul de procedură penală că 64 de prevederi au fost declarate neconstituţionale. Cred că e timpul ca parlamentarii din majoritatea guvernamentală şi premierul Dăncilă să se hotărască: ori vor să servească interesele fundamentale ale României, ori scopul lor este doar acela de al scăpa pe Dragnea din puşcărie”, a conchis liderul PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat vineri, după avizul Comisiei de la Veneţia, spunând că prevederile din Ordonanţă sunt "un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate" ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să îşi prezinte demisia.
Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.
Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".
"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).