Dezbatere pe legea prevenţiei în sănătate. Alina Gorghiu și Eugen Nicolăescu, absenți
PNL nu renunţă la legea prevenţiei în sănătate. Deşi au primit numeroase critici pentru proiectul care i-ar pune la plată pe bolnavii care refuză controalele preventive, liberalii vor să-şi modifice propunerea astfel încât să fie agreată. PNL organizează, astăzi, o dezbatere pe acest proiect de lege, însă fără participarea copreședintei Alina Gorghiu și fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, potrivit Realitatea TV.
Reprezentanți ai pacienților și medicilor vor lua parte la dezbatere. Va fi o discuție aplicată pe prevederile din actul normativ.
Propunerea legislativă a stârnit numeroase critici din partea celorlalte partid. De altfel, Liviu Dragnea a amenințat că PSD va ataca la CCR proiectul de lege, dacă va fi adoptat.
Potrivit proiectului, cei care refuză controalele medicale vor fi nevoiți să plătească tratamentele.
Reamintim că deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.
Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale.
Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății. Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate.
Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive, potrivit Agerpres.
Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.
"Sau, altfel spus, (poate — n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare", spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Medicul oncolog Mircea Savu: care sunt riscurile proiectului de prevenție inițiat de PNL
După controversele generate de proiectul de lege inițiat de PNL, prin care pacienții care refuză în scris să participe la programe de prevenție ar urma să suporte parţial sau total costurile tratamentului pentru cancer, Realitatea.net a cerut opinia unui specialist. Mircea Savu este medic primar oncolog radioterapeut la Institutul Oncologic București, cu o experiență de peste 30 de ani în tratarea celor mai grave cazuri de cancer. Acesta a precizat, în exclusivitate pentru Realitatea.net că un program de prevenție a cancerului este un demers foarte complicat pentru România, iar pentru a decide ce pacienți oncologici trebuie să contribuie financiar la tratament, proiectul trebuie dezbătut cu specialiști în domeniu, nu ”pe genunchi”.
Medicul a afirmat că în opinia sa, programul se poate desfășura pe parcursul mai multor ani și presupune următoarele etape: populație tinta, etape de desfășurare și finanțare, structuri organizatorice, pregătirea personalului dedicat, îndrumarea pentru investigații suplimentare sau tratament, conform unor protocoale, a celor suspecţi. Savu a mai spus că programul ar trebui să presupună existența unor centre de screening care să fie funcționale local sau loco-regional, fără ca pacienții să fie nevoiți să vină în marile centre pentru depistare, mai ales cei din mediul rural.
Totodată, oncologul a mai subliniat că atunci când vorbim de finanțare, trebuie prevazute fonduri pentru persoanele defavorizate care nu au bani pentru a se deplasa măcar pentru a se trata de cancer, cu atât mai puțin pentru procedurile de prevenție a bolii ucigașe. Mai mult, oncologul a mai vorbit și despre medicii de familie care se opun programelor naționale de sănătate și care pot complica procedurile din programul de prevenție.