PNL, declaraţie separată pe cazul Băsescu, în Parlament
Parlamentarii PNL au adoptat, marți, în grupurile reunite, un proiect de declarație distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu, dar spre deosebire de poziția de luni a senatorilor PNL aceasta nu include o demisie și a lui Victor Ponta.
Hașotti a prezentat declarația politică propusă de parlamentarii PNL și adoptată în unanimitate în grupurile parlamentare reunite.
”PNL cere demisia de onoare a domnului președinte Traian Băsescu. Nu este o decizie de moment generată de inițiativele lui Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu, ei neavând ținuta morală și statutul în raport cu justiția să ceară PNL o atitudine față de grava situație în care a fost adusă România de familia președintelui Traian Băsescu și dosarele ei penale. Îi cerem demisia de onoare domnului Traian Băsescu pentru că suntem consecvenți cu milioanele de români care știu cine este acesta și s-au exprimat prin vot răspunzând la întrebarea: «Merită Traian Băsescu să fie președinte al României, sau nu?» Îi cerem demisia pentru că țara nu poate fi reprezentată în Europa și în lume de un astfel de președinte, cu un astfel de dosar penal în care sunt subiecți fratele și ginerele domniei sale. Politica externă și imaginea României trebuie să fie apărate și reprezentate cu demnitate, iar domnul Traian Băsescu nu mai este, în opinia PNL, cel îndreptățit moral și politic să o facă. Iată de ce, dincolo de orice conjunctură de moment, PNL a decis să ceară demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu”, a citit Hașotti din declarația propusă de PNL.
El a precizat că declarația PNL va fi înaintată Birourilor Permanente reunite pentru a fi propusă plenului Parlamentului spre adoptare.
”În virtutea acestei declarații vom vota solicitarea de demisie a președintelui Traian Băsescu”, a completat Hașotti.
Liderul senatorilor PNL a refuzat să răspundă la întrebări în momentul în care a fost întrebat despre solicitarea de demisie și în cazul lui Victor Ponta, anunțată luni la finalul ședinței grupului senatorial liberal.
La rândul său, liderul deputaților PNL, George Scutaru, a menționat că este vorba despre o decizie a grupurilor parlamentare reunite ale liberalilor.
Scutaru a afirmat că liberalii sunt de acord să susțină ideea demisiei de onoare a lui Traian Băsescu, după ce a fost întrebat dacă vor vota pentru declarația propusă de Călin Popescu Tăriceanu în cazul în care va fi respinsă propunerea făcută de PNL.
Liderul deputaților PNL a evitat să răspundă la întrebarea referitoare la faptul că grupurile PNL și PDL nu s-au corelat pentru o poziție similară în acest subiect.
Totodată, Scutaru a mai precizat că președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, nu a făcut nicio recomandare în acest subiect deoarece această decizie aparține grupurilor parlamentare.
Parlamentarii PDL nu vor participa, miercuri, la plenul reunit pentru adoptarea declarației pe tema demisiei preşedinteului Traian Băsescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.
Preşedintele Organizaţiei PNL Bucureşti, deputatul Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că la nivelul grupurilor parlamentare al PDL şi PNL va exista o poziţie comună în cazul în care se va decide o şedinţă a Parlamentarului pentru a cere demisia preşedintelui Băsescu.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a declarat luni că grupul senatorilor liberali a decis că va vota în favoarea declarației privind demisia președintelui Traian Băsescu, cerând însă şi includerea unei solicitări privind demisia din funcţia de premier şi a lui Victor Ponta.
El a menționat că în cazul în care majoritatea parlamentară nu va accepta completarea propusă de PNL, parlamentarii liberali vor vota totuși în favoarea declaraţiei.
Haşotti a precizat că în timpul şedinței de grup a senatorilor PNL l-a sunat pe preşedintele interimar al partidului, Klaus Iohannis, care i-a spus că, din punctul său de vedere, parlamentarii trebuie să aibă poziția pe care o consideră dânşii.
Liderul PNL a fost întrebat de ce liberalii şi democrat-liberalii au poziţii diferite în acest subiect. "Suntem încă două partide diferite", a replicat Haşotti.