PNL, atacat din interior: "M-am săturat să stau cu pumnul în gură de un an jumătate"
Tot mai multe voci din interiorul Partidului Naţional Liberal critică dur conducerea partidului, după eşecul acestuia la alegerile locale 2016.
Deputatul Theodor Paleologu a afirmat, pe Facebook, că evaluarea rezultatelor partidelor de către copreşedinţii PNL şi modul în care au descris atmosfera din interiorul partidului sunt ”negări ale evidenţelor” şi ”minciuni sfruntate”.
”La conferinţa de presă de azi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu ne-au servit doar gogoşi şi moşi pe groşi, ci minciuni din cele mai sfruntate, pure negări ale evidenţelor: rezultatul este extraordinar de bun, chiar cel mai bun obţinut vreodată de PNL, nimeni nu le-a cerut demisia, nimeni nu vrea congres, totul este sub control, iar la toamnă vom cîştiga”, a comentat Theodor Paleologu.
Liberalul a criticat dinainte de scrutinul din 5 iunie modul în care conducerea partidului a organizat campania electorală. Astfel pe 1 iunie, Paleologu afirma, la RFI, că PNL merge spre un "dezastru garantat", pentru că refuză să îl susţină pe Nicuşor Dan ca unic candidat al dreptei.
Theodor Paleologu regreta schimburile de replici din ultimele zile dintre Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan: "Din păcate, lucrurile au luat o întorsătură foarte urâtă şi regret acest lucru foarte mult, pentru că îi respect pe amândoi, şi pe Cătălin Predoiu, şi pe Nicuşor Dan. Trebuie spus că din start strategia PNL de campanie a fost total greşită. Din păcate, tonul campaniei l-a dat Cezar Preda, prin acel atac inadmisibil şi total inept la adresa lui Nicuşor Dan, spunând că Nicuşor Dan este iepuraşul PSD. Dacă spui aşa ceva, pierzi orice fel de respectabilitate, nimeni nu crede asemenea imbecilitate (...). De fiecare dată când Preda sau Gorghiu deschid gura, Predoiu mai pierde nişte voturi".
Duminică seara, după anunţarea exit-poll-urilor, Paleologu susţinea că, dacă partidul vrea să mai aibă o şansă de a conta, conducerea formaţiunii liberale trebuie să plece.
”Conducerea PNL este principalul vinovat pentru dezastrul alegerii Gabrielei Firea în funcţia de primar general. Mă aştept la un tsunami de revoltă şi furie a alegătorilor de dreapta împotriva acestei conduceri lamentabile”, scria Paleologu pe pagina sa de Facebook.
Deputatul menţioneacă că Alina Gorghiu şi Cezar Preda au avut chiar ”neruşinarea de a spune că Nicuşor Dan e complicele şi iepuraşul PSD”.
”Dacă PNL vrea să mai aibă o şansă de a conta, conducerea partidului trebuie să plece. Toată. Şi nici unul dintre autorii acestei ruşinoase - şi meritate - înfrângeri nu mai are ce căuta la toamnă pe listele electorale din Bucureşti. Prezenţa lor pe liste ar fi încă o insultă la adresa bucureştenilor”, mai scrie Paleologu.
La rândul său, Cristian Bodea spune că s-a săturat să "stea cu pumnul în gură de un an jumătate", pe pagina sa de Facebook.
"Cristian Bodea vrea un partid liberal liber! Nu pleaca nicaieri! Spre dezamagirea unora din varf, nu ma intereseaza ALDE. Nu sunt prost sa ma parchez intr-un cimitir de elefanti si la mana "invietorului" Dragnea.
Cristian Bodea ramane in PNL si lupta pana la capat! Pentru un partid liberal LIBER! Pot ei incerca sa imi inchida gura, dandu-ma afara. Dar, nu imi pasa! M-am saturat sa stau cu pumnul in gura de un an jumate! M-am saturat sa mi se spuna sa nu gandesc, ci sa proslavesc! Ma doare "coloana"! Mai bine analist politic fericit, decat liberal garbovit si ingradit!
Cristian Bodea nu pleaca din PNL! Eu am luptat pentru partidul acesta 16 ani, din 2000. Si am adus rezultate mari la Bihor. Alaturi de ceilalti liberali bihoreni. Nu ma va da pe mine afara Iohannis, parasutat in partid pe usa din dos, de 3 ani.
Cristian Bodea nu mai accepta dictatura in PNL! Nu mai accepta presedinti impusi de Iohannis! Nu mai accepta discursuri impuse de Iohannis! Nu mai accepta sa traiasca in frica intr-un partid LIBERAL!
PNL nu este al lui Iohannis, este al liberalilor! PNL trebuie sa isi aleaga conducerea intr-un Congres democratic, nu la ordine nemtesti! PNL trebuie sa redevina un partid de dreapta, liber si nesupus! Nu mor leii cand vor hienele!", mai scrie politicianul liberal.
Ludovic Orban consideră că ar fi obţinut un rezultat mai bun decât Predoiu şi susţine că PNL trebuie să-şi aleagă o nouă conducere, prin votul direct al membrilor. "Ne putem uita la cercetările sociologice din perioada în care eram candidat. Acum nu are importanţă. În momentul în care mi s-a dechis acest dosar penal am făcut pasul înapoi pentru că aşa am considerat firesc. Rămâne de văzut cât de serioasă este acuzaţia împotriva mea. Problema e că după retragerea mea s-au luat decizii privite foarte prost de marele public şi până la urmă am fost sancţionaţi de bucureşteni pentru această atitudine.
Nu cred că domnul Predoiu ar trebui considerat ţap ispăşitor. Nu a dorit să candideze. Avea alt obiectiv politic şi până la urma s-a sacrificat, ştiind că nu e poziţia care i se potriveşte cel mai bine. Este inexplicabil cum s-a ajuns la situaţia ca PSD să câştige tot în Bucureşti, mai ales după două mandate nu tocmai fericite ale lui Sorin Oprescu, care a fost tot din zona PSD.
Plecând de la faptul că PNL nu şi-a atins obiectul de a câştiga alegerile locale, ar trebui să se ia toate deciziile care să îi permită să îşi atingă obiectul la toamnă. Cred că am stat prea mult timp cu conduceri care nu au fost legitimate de votul oamenii. Cred că trebuie să li se dea şansa oamenilor să îşi aleagă conducerea", a declarat Ludovic Orban.
Şi Ovidiu Raetchi a publicat, pe adevarul.ro, un editorial dur la adresa partidului din care face parte.
"Adevărul este că, la urne, tocmai PNL-ul reformat a mers prost. Mult mai eficient s-a dovedit PNL-ul old-style, cu puţin os de baron; nu la nivel PSD, desigur, dar cât de cât, acolo... Oamenii vechi şi siguri. Partidul Naţional Liberal ar fi avut – în Bucureşti şi în ţară – rezultate infinit mai bune dacă, pe modelul PSD, ar fi lăsat-o moale în privinţa criteriilor anti-corupţie. Nu câştiga Chiliman? Nu putea spune şi el că e victimă politică? Nu putea să zică şi Orban că e scos din cursă din raţiuni obscure? Puteau.
Dar PNL a fost mult mai bine intenţionat decât PSD în problema integrităţii şi a schimbării de garnituri. Totuşi, alegerile ne-au prins cu reforma în vine, făcută pe jumătate, cât a permis timpul şi instinctul de supravieţuire. Problema e că, pe bună dreptate, publicul nu poate să accepte jumătăţi de măsură în materie morală. Dacă alegi să joci cartea virginităţii – care e una extrem de sofisticată în politică – nu poţi să faci binging cu Piedone în parc. Dacă e pe bază de anti-corupţie, dai în bâlbâială explicând că, de fapt, stai să vezi, dosarul penal al lui Alin Popoviciu nu e chiar un dosar penal.
Cel mai mare pericol cu care se confruntă PNL acum este triumful ideii că reforma internă şi integritatea sunt nişte tâmpenii ineficiente. Că se făcea o treabă mult mai bună dacă – à la manière de UNPR – lăsam şi noi să candideze oameni direct din puşcărie: că, uite, ăştia câştigă detaşat; iar fotbalul se joacă pe goluri. Nu: singura şansă a PNL este să accelereze reforma internă. Întinerirea. Modernizarea. Schimbarea. Fără găşti şi lupte de putere. Printr-o voinţă unanimă. E mult prea facil şi e absolut inutil să găsim un vinovat sau doi. Problema e structurală, nu contextuală.
Criza e strategică, nu cauzată de erori tactice (chiar dacă ele au existat, slavă Domnului: validarea lui Marian Munteanu în două ore, fără o verificare a biografiei, a fost una din ele; atacarea lui Nicuşor a fost a doua). Problema urgentă a PNL nu e managementul lui Blaga sau Predoiu, ci stabilirea utilităţii acestui partid pentru electoratul din România. Suntem urbani, reformişti şi integri? Suntem conservatori – cum am dat să sugerăm cu Munteanu? Vrem să ocupăm centrul mai popular sau dreapta mai elitistă? Pe cine reprezentăm?
Insurgenţa începută de Nicuşor Dan la Bucureşti va deveni un val şi mai mare la alegerile parlamentare. Pentru că Nicuşor ştie clar pe cine reprezintă: tinerii educaţi, cosmopoliţi, dinamici şi care sunt nemulţumiţi de sistem în ansamblu. Abia apoi putem fixa profilul unor candidaţi sau al unor lideri. Gândiţi-vă puţin la următoarea serie: Cristian Buşoi (centrist, moderat); Ludovic Orban (dreapta liberală clasică); Marian Munteanu (naţionalist-conservator); Predoiu-Ciucu (tehnocraţi europenişti). PNL a optat, în câteva luni, pentru tipologii de candidat nu doar diferite, ci aflate în raport de contrarietate.
Azi ziceam că Ciucu e un oengist rău – mâine îl puneam viceprimar. Who are we? Fără a răspunde serios la aceste întrebări lupta pe tabere nu are niciun sens. E doar o încercare de a profita de criză. Dar, fără soluţionarea problemei identitare, aceasta se va perpetua. Insurgenţa începută de Nicuşor Dan la Bucureşti va deveni un val şi mai mare la alegerile parlamentare. Pentru că Nicuşor ştie clar pe cine reprezintă: tinerii educaţi, cosmopoliţi, dinamici şi care sunt nemulţumiţi de sistem în ansamblu. Faptul că au existat câteva zile când Partidul Naţional Liberal, marele modernizator al României, s-a trezit înjurând „ONG-urile lui Soros” sau Institutul Wiesel pentru că îl atacă „în mod interesat” pe Marian Munteanu a fost unul dintre cele mai bizare momente din istoria recentă a partidului. Aşa proceda Iliescu în anii 90. În acest mod ne-am atacat chiar nucleul electoral. Nu ne-au plăcut oengiştii? Nu ne-au plăcut hipsterii? Ei, uite că ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap. Pentru că liberalii sunt oengiştii şi hipsterii de ieri, care trebuie să găsească resurse constante de întinerire, nu să se băbească în funcţii."