MENIU

Petrache: Codul Fiscal va fi o victorie sau o înfrângere a întregii clase politice

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a declarat, duminică, în cadrul unei "Ediții Speciale", la Realitatea TV, că proiectul de Lege privind noul Cod Fiscal va reprezenta "o victorie sau o înfrângere a întregii clase politice", subliniind faptul că este important ca partidele să ajungă la un numitor comun. În viziunea sa, "nu putem să discutăm de salarii atât timp cât nu avem aprobat un Cod Fiscal".

"Cred că acest Cod Fiscal va fi o victorie sau o înfrângere a întregii clase politice și sper ca întreaga clasă politică să ajungă la un consens, pentru că cel mai important lucru e asumarea acestui Cod. Vreau să cred ce a zis domnul ministru că mâine lucrurile se vor regla și se va vota, foarte repede, acest Cod Fiscal. Categoric pot fi aduse îmbunătățiri. Eu vreau să cred că ceea ce ne-a zis ministrul de Finanțe e corect, că în baza informațiilor primite de la Ministerul de Finanțe au fost făcute propunerile și scrie în acea minută că Codul Fiscal va fi semnat în condițiile în care se va urmări obținerea unui deficit bugetar sub 2%", a declarat Marian Petrache.

Întrebat cum vor avea românii garanția că nu vor exploda cheltuielile, Petrache a răspuns: 

"Va trebui să avem priorități și condiția finală e să ne încadrăm în acel măcar 2 la sută. Nimeni, din zona politică, nu a zis că nu își dorește un Cod Fiscal, cu taxe și impozite mai mici, nici BNR, nici Președinția. Singura problemă ridicată, după vot, a fost că România își mai păstrează un deficit bugetar astfel încât să fie în zona de predictibilitate și siguranță și să poată să atragă împrumuturi pentru susținerea deficitului, cu dobândă mică, inclusiv plata datoriei externe? Despre asta e vorba, atât".

În acest context, secretarul general al PNL a afirmat că este important ca partidele să ajungă la un numitor comun, în vederea adoptării și aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a Codului Fiscal.

"Codul e de o importanță extraordinară și cred că e important să ajungem la un numitor comun, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2016. Nu putem să discutăm de salarii atât timp cât nu avem aprobat un Cod Fiscal. Noi, cei din PNL, la întâlnire, am spus că vrem să discutăm de Codul Fiscal în afara Legii salarizarii pentru că ar complica mult lucrurile", a mai spus Petrache.

Pe de altă parte, Petrache a subliniat faptul că Legea salarizării trebuie "să fie aplicată pentru toți odată".

"Într-adevăr cred că trebuie mărite salariile în sistemul bugetar pentru că sunt foarte mici. Cred că trebuie să fie o lege a salarizării care să aibă același consens politic și consensul societății, să știm cât avem și cât putem noi, societatea, să dăm și cred că cele două sisteme de educație și sănătate sunt cele mai importante și trebuie să avem pentru ele o analiză aparte. Părerea noastră e că s-a greșit, ca exemplu, cu mărirea salariilor la cei 48, motiv pentru ca am și hotărât să votăm împotriva Ordonanței în Parlament. Legea salarizării trebuie să fie aplicată pentru toți odată", a conchis Petrache.