Partidele au primit în 2016 de la stat aproape 10 milioane de lei, adică 7.879 salarii minime
Partidele politice au primit de la bugetul de stat 9.849.312 de lei de la începutul anului până în prezent, potrivit AEP, echivalentul a 7.879 salarii minime pe economie, cele mai mari subvenţii fiind alocate PNL, 4.219.650 de lei, iar cele mai mici fiind alocate PNTCD, 29.952 de lei.
PNL a primit de la începutul anului până în prezent aproximativ 4.219.650 de lei de la bugetul de stat, potrivit AEP, scrie Mediafax.
Cele 4.219.650 de lei primite de PNL de la bugetul de stat le-ar fi permis liberalilor să achiziţioneze 1.622 de telefoane Iphone sau 80 de maşini Dacia Duster.
Subvenţiile primite de PNL de la stat reprezintă, totodată, o treime din banii alocaţi de Primăria Bucureşti pentru construcţia Catedralei Mânturii Neamului, la solicitarea Patriarhului Daniel.
PSD a primit de la bugetul de stat, în ultimele opt luni, 3.643.812 de lei, echivalentul a 2.915 salarii minime pe economie. Banii primiţi le-ar fi permis social-demcraţilor să achiziţioneze 1400 telefoane Iphone sau 74 de maşini Dacia Duster.
UNPR a primit de la bugetul de stat 1.398.601 de lei. Banii primiţi de UNPR de la stat echivalează cu suma cheltuită pentru achiziţia a 537 de telefoane Iphone sau 28 de maşini Dacia Duster.
ALDE a primit din luna februarie până în prezent 330.526 lei, echivalentul a 127 de telefoane Iphone sau 6 maşini Dacia Duster.
PNŢCD a primit de la stat 29.952 de lei, bani care reprezintă echivalentul a 11 telefoane Iphone sau 60% din preţul unei maşini Dacia Duster.
PPDD (186.824 de lei) şi PC (43.212 de lei) au primit subvenţii de la bugetul de stat doar în prima lună a anului, ca urmare a dizolvării formaţiunii lui Dan Diaconescu şi a fuziunii dintre PC şi partidul format de Călin Popescu Tăriceanu.
Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în ţară şi în străinătate, arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Din banii încasaţi de la începutul anului până în prezent partidele au putut aloca bani şi pentru plata facturilor de telefon sau a cotizaţiilor datorate organizaţiilor politice internaţionale la care s-au afiliat.
Legislaţia permite, de asemenea, investirea banilor primiţi de la bugetul de stat în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotică, precum şi cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanţate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.
75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
De asemenea, potrivit legislaţiei, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite formaţiunilor proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat se majorează proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Începând cu anul 2008, partidele primesc subvenţia de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente şi au obligaţia să înregistreze distinct în evidenţa contabilă proprie subvenţia primită.