MENIU

Parlamentul votează luni CA ale BNR, Curţii de Conturi, SRR, preşedintele SRTV şi un membru al ASF

Parlamentul votează luni CA ale BNR, Curţii de Conturi, SRR, preşedintele SRTV şi un membru al ASF

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în plen comun, lunea viitoare, de la ora 16.00, pentru a vota noile componenţe ale Consiliilor de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi şi SRR, precum şi preşedintele SRTV şi un membru al ASF.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că până lunea viitoare, la ora 14.00, comisiile permanente comune ale Parlamentului trebuie să facă nominalizările pentru funcţiile de membru în Consiliile de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi, SRR, pentru preşedintele SRTV şi pentru un membru al ASF, în urma propunerilor grupurilor parlamentare.

Potrivit lui Zgonea, luni, la ora 16.00 va avea loc şedinţa de plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pentru a se vota noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României, cele şase locuri libere în Consiliul de Administraţie al Curţii de Conturi, preşedintele Televiziunii Române şi Consiliul de Administraţie al Societăţii de Radiodifuziune, precum şi un nou membru al ASF, pe un loc devenit vacant după ce Victor Ciorbea a preluat funcţia de Avocat al Poporului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că liderii grupurilor parlamentare şi ceilalţi candidaţi care se pot înscrie, conform legii, au termen până vineri, la prânz, să îşi depună caniddatura, respectând principiile legislaţiei în vigoare.

Zgonea a explicat că legea este foarte şi clară în privinţa numirilor în Consiliul de Adminsitraţie la ASF, BNR şi SRR.

În privinţa preşedintelui SRTV, este necesară convocarea Consiliului de Administraţie al Televiziunii Publice pentru a nominaliza candidatul pentru funcţia de preşedinte al CA, care va fi propus plenului cu un raport suplimentar al celor două Comisii de Cultură.

În cazul Curţii de Conturi, Comisiile comune de buget-finanţe din Parlament vor audia candidaţii pentru Consiliul de Administraţie, pe "principiile mandatelor depuse".

"Se depune o candidatură, dacă orice român îndeplineşte condiţiile din lege, poate să îşi depună candidatura pentru a fi membru al Curţii de Conturi. Aşa s-a făcut şi acum patru-cinci ani, când era PDL cu PNL şi UDMR la guvernare, aşa se va face şi peste cinci ani", a mai spus Zgonea.

Surse parlamentare declarau, joi, pentru MEDIAFAX, că şedinţa de plen comun a Camerei şi Senatului în care urmează să se dea votul asupra Consiliilor de Administraţie de la BNR, SRR, ASF şi Curtea de Conturi, stabilită iniţial pentru 10 iunie, ar putea fi amânată cu o săptămână, pentru 16 iunie. Potrivit surselor citate, motivul acestei amânări cu o săptămână a plenului comun constă în faptul că procedura de nominalizare a reprezentanţilor salariaţilor la SRR presupune un termen mai lung, de 12 zile.

Potrivit Legii 41, privind organizarea şi funcţionarea SRR, Consiliul de Administraţie al Radioului Public este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al instituţiei. Membrii CA sunt numiţi de Parlament, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere, pentru un mandat de 4 ani.

Pentru numirea în CA se înaintează propuneri Birourilor Permanente ale celor două Camere, după cum urmează: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere ale Parlamentului înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; Preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul SRR desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat la nivelul instituţiei; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

În ceea ce priveşte SRTV, Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, la 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Surse politice au declarat recent pentru MEDIAFAX că PSD îi va desemna în noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce UDMR o va susţine pe Agnes Nagy.

Acestea au precizat că al nouălea membru, respectiv guvernatorul, nu va fi desemnat de nicio formaţiune, astfel încât Mugur Isărescu, în cazul în care îşi va depune CV-ul pentru un nou mandat, va fi susţinut de toate partidele politice parlamentare.

Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a declarat marţi că PNL a avut până acum două posturi şi după repartizarea din această săptămână a rămas cu o singură poziţie, Bogdan Olteanu depunându-şi deja CV pentru un nou mandat.

CA al BNR este format din nouă membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri. Pe lângă cei amintiţi, din CA mai fac parte Cristian Popa (vicerguvernator), Napoleon Pop (membru din partea PNL) şi Virgiliu Stoenescu (membru).

Mai multe articole despre:
parlament BNR vot conducere Curtea de conturi