MENIU

Deputaţii care au demisionat în 4 ani de mandat. Câţi au mers la închisoare şi câţi au funcţii bune

62 de parlamentari pierduţi pe drum în patru ani de mandat, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. Unii dintre ei au plecat după ce au fost condamnaţi definitv la închisoare cu executare, în timp ce alţii au părăsit Legislativul pentru funcţii mai bune sau după ce au câştigat un mandat de primar. Monica Iacob Ridzi şi-a dat demisia după ce a fost condamnată defintiv la închisoare cu executare, iar Viorel Hrebenciuc a plecat după ce a fost arestat preventiv. Pe de altă, Radu Hellvig a plecat după ce a fost numit şef al SRI, în timp ce Dan Nica a demisionat după ce a câştigat un mandat de europarlamentar. Numele celor 62 de deputaţi care au plecat din Parlament se regăsesc în listele ataşate în galeria foto, aşa cum sunt redate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Relu Fenechiu este singurul ministru în funcţie care a fost nevoit să demisioneze după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, în dosarul "Transformatorul". Pe de altă parte, mai sunt şi alţi parlamentari care au demisionat în urma unor probleme penale.

Au lăsat fotoliul de primar pentru a merge după gratii: Becali, Fenechiu

La Camera Deputaţilor, şi-au mai pierdut mandatul George Becali - condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu - condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Gheorghe Coman - condamnat la un an de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant şi Monica Iacob-Ridzi - condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Un caz aparte a fost cel al deputatului PPDD Gigi Neţoiu, care, deşi condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor de jucători, a rămas parlamentar încă un an de la data condamnării din cauza unor probleme birocratice, care au împiedicat vacantarea mandatului său.

Incompatibilii din Camera Deputaţilor 

Pe de altă parte, alţi trei deputaţi şi-au pierdut mandatele ca urmare a unor decizii de incompatibilitate. Este vorba despre Aurel Nechita, Ştefan Bucur Stoica, Petre Roman. 

Au plecat pentru funcţii mai bune

Alţi 13 senatori şi deputaţi au părăsit mandatul pentru funcţii în alte instituţii, dintre care cinci au fost aleşi în Parlamentul European. Este vorba despe Eduard Hellvig, ajuns între timp director al SRI, Maria Grapini, Dan Nica, Ovidiu Silaghi şi Damian Drăghici.

Dan Radu Ruşanu a plecat din Camera Deputaţilor după numirea în funcţia de conducere la ASF, însă a părăsit poziţia ca urmare a arestării sale preventive în dosarul "Carpatica".

Din Parlament au mai plecat Dinu Giurăscu, ales vicepreşedinte al Academiei Române, Alin Petrache, ales preşedintele al Comitetului Olimpic şi Sportiv din România, George Scutaru, numit consilier prezidenţial, care a renunţat la rândul său la funcţie după implicarea într-un dosar de corupţie, Marcu Nicu şi Vasile Cosmin Nicula, numiţi în conducerea Curţii de Conturi.