Parlamentari germani: Cerem României să folosească posibilitatea înfiinţării de noi secţii de votare
Parlamentarii germani Arnold Vaatz şi Erika Steinbach fac apel la Guvernul României să folosească oportunitatea oferită de legea germană pentru a înfiinţa noi secţii de vot, în Germania, evitând, astfel, acuzaţiile de manipulare. În acest sens, cei doi membri ai Bundestagului au subliniat că, ”dacă o ambasadă solicită Ministerului german de Externe să aprobe secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, această solicitare se aprobă în cel mai scurt timp" şi că orice alte informaţii în acest sens sunt "pur şi simplu greşite", potrivit Mediafax.
”Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii ale UE privind drepturile omului şi asigurarea unor alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie", se arată într-un comunicat semnat de Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului CDU/CSU din Bundestag, şi Erika Steinbach, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului şi Ajutor Umanitar.
Mai mult, Vaatz şi Steinbach citează statistici oficiale, potrivit cărora "numai în Germania trăiesc 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot" și că "în pofida acestui lucru, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania”, ceea ce a dus ”ca la München timpul de aşteptare (pentru a vota) să fie de mai multe ore”.
”Numai acolo sute de persoane nu au putut votat, în urma închiderii secţiei de vot", mai precizează parlamentarii germani.
Pe de altă parte, cei doi membri ai Bundestagului au afirmat că "practica" listelor suplimentare, pe care au votat aproape un milion de persoane la primul tur, nu este "prea compatibilă cu principiile democratice şi ale statului de drept din UE".
De asemenea, trebuie menționat că Ministerul german de Externe a declarat, joi, pentru Mediafax, că ”în situaţii excepţionale se pot organiza secţii de vot în afara ambasadelor şi consulatelor, pe baza unei cereri prealabile făcute de autorităţile statului respectiv”.
Mai multe pe Mediafax.