MENIU

OUG privind plafonarea plăților, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor - DOCUMENT

Guvernul a renunțat la majoritatea pragurilor de plafonare

Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se stabilesc pragurile de plafonare a plăților cu bani cash a fost publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. În urma reacției din spațiul public, Executivul a renunțat la intenția de a reduce plafoanele, cu 2 excepții care vizează activitatea firmelor.

În preambulul ordonanței se spune că "societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului", iar decizia de a reduce de la 10.000 la 5.000 plafonul plăților zilnice cu cash a fost luată ca urmare a "reacțiilor din spațiul public".

Sunt amintite și percepțiile eronate, determinate de o teamă nejustificată privind imposibiltatea de a mai plăti sume vash, dar și "îngrijorarea cu privire la îngreunarea activității zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relației cu furnizorii/clienții, precum și cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele și taxele pentru procesarea plăților electronice”, se arată în document.

Guvernul citează și un sondaj realizat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii privind reducerea plafoanelor pentru plățile cash, în perioada 03- 06 noiembrie, potrivit căruia "din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plățile cash (...) 94,1% au răspuns ”NU””, se arată în expunerea de motive.

 

Plafoanele de plăți cu cash rămân nemodificate, cu doua excepții IMPORTANTE

Proiectul pus în transparență prevede că toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: 

- plafonul de casă va fi de 50.000 de lei

- avansul spre decontare nu va depăși 1.000 de lei/zi.

 

Marcel Ciolacu: „Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, cu două excepții” - Mesaj pentru evazioniști: „Voi veni peste voi!”

 

În rest, limitele de plafonare sunt următoarele:

- încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, sunt limitate la 10.000 de lei cash/persoană.

- sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry

- este interzisă fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, potrivit proiectului.

- sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

 

- Persoanele fizice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Adrian Câciu, despre limitarea folosirii cash-ului: Poți cheltui un milion de lei pe zi, te duci la mai mulți comercianți și dai 5.000 de lei la fiecare

Vezi proiectul OUG și expunerea de motive.