Parlamentul a tranşat epopeea Ordonanţelor: OUG 13 a fost respinsă, iar OUG 14 a fost adoptată
După trei săptămâni de proteste, cei care au scandat în Piaţa Victoriei au obţinut o victorie. Celebra OUG 13 a fost respinsă marți, 21 februarie, în plenul Camerei Deputaților, la exact trei săptămâni de când Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul controversat care modifica cele două coduri penale. Au fost 291 de voturi "pentru", trei abţineri, iar un deputat nu a votat. Totodată, OUG 14, de abrogare a ordonanţei 13, a fost adoptată. Potrivit procedurii, urmează publicarea în Monitorul Oficial. Marele absent de la şedinţa de plen a fost chiar Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ambele ordonanţe de urgenţă privind justiţia intră, în scurt timp, pe agenda deputaţilor. Acestea au fost votate deja de plenul Senatului. În cazul ambelor acte normative, forul decizional este Camera Deputaților.
Reamintim că deputaţii din comisia juridică a Camerei Deputaților au dat marți raport de adoptare, cu majoritate de voturi, proiectului de lege de respingere a OUG 13/2017.
Au votat "pentru" adoptarea raportului 21 de deputați din comisie, iar trei s-au abținut. Printre membrii Comisiei juridice se numără și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, cel care a elaborat OUG 13/2017. Iordache a votat în comisie pentru raportul de adoptare a proiectului de respingere a ordonanței, la fel ca ceilalți deputați PSD. Raportul pe OUG 13/2017 urmează să intre tot marți în dezbaterea plenului Camerei Deputaților alături de OUG 14/2017.
Pentru ambele proiecte Camera este for decizional.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul de lege privind aprobarea OUG 14 să intre la votul final al plenului marţi, sub rezerva primirii Raportului de la Comisia juridică. Comisia juridică a Camerei s-a reunit pentru a dezbate proiectul de lege privind aprobarea OUG 14 şi a elabora un Raport.
Reamintim că Senatul a respins luni Ordonanţa 13. Au fost 110 voturi pentru respingere, 9 abţineri şi un singur vot împotriva. Puterea rămâne la ideea că era suficientă aprobarea abrogării, dar a susţinut demersul. Camera Deputaţilor urmează să facă acelaşi lucru marţi.
Marţi dimineaţă, președintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, a anunțat că votul final pe OUG 13 se va amâna deoarece nu a primit aprobare să lucreze în paralel cu plenul. Ulterior, a revenit asupra acestei declarații și a anunțat că a primit aprobarea, iar votul final pe OUG 13 se va da astăzi, odată cu cel pe OUG 14.