MENIU

Oreste Teodorescu: Naționalismul extremist maghiar, respectat cu sfințenie de ”jihadiștii” unguri

Oreste Teodorescu și-a exprimat opinia cu privire la atentatul dejucat la Târgu Secuiesc, când un extremist maghiar a pus la cale un atac cu bombă.  Jurnalistul a făcut o trecere în revistă a principalelor evenimente istorice care au marcat Transilvania, pentru a demonstra că extremismul maghiar este o constantă prezentă în istoria regiunii din centrul țării.

Potrivit acestuia, ”teroriștii” Csibi Barna sau Beke Istavan Attila, care ”recurg la arsenalul de tip ISIS pentru a concretiza stupidul vis de autonomizare a Ținutului Secuiesc” își hrănesc neuronii înfierbântați din doctrina funcțională “Manualul de maghiarizare a românilor din Ardeal” scris de Huszar Antal și alți colaboratori, angajați ai Ministerului de Interne de la Budapesta, în 1907.

Iată câteva din principiile planului lui Antal, ale cărui direcții sunt privite și de ”jihadiștii maghiari” de astăzi, potrivit m.codulluioreste.ro.

  • Distrugerea unitatii demografice a romanilor din Transilvania prin infiintarea de noi judete si circumscriptii electorale.
  • Interventia guvernului Ungar la Bucuresti pentru eliminarea numelui de Ungrovlahia din titulatura mitropolitului primat al Romaniei.
  • Incadrarea Bisericii Romane Unite in Biserica Romano-Catolica, deoarece Biserica Ortodoxa era principala sustinatoare a aspiratiilor romanilor transilvaneni de a se uni cu Patria Mama.
  • In toate scolile pedagogice romanesti sa se foloseasca exclusiv limba maghiara, iar reuniunile invatatorilor ortodocsi sa fie scoase in afara legii.
  • Interzicerea publicatiilor in limba romana, eliminarea gratuitatilor de transport pentru cei care nu cunosc limba maghiara.
  • Noi colonizari in Transilvania
  • Stimularea natalitatii ungurilor
  • Stimularea emigrarii romanilor
  • Atragerea de investitii maghiare care sa blocheze afirmarea capitalului economic, industrial si agrar cu caracter national romanesc
  • Unificarea drapelului transilvan cu cel unguresc
  • Infiintarea Episcopiei Ortodoxe Maghiare.
  • Introducerea calendarului gregorian in toate bisericile din Transilvania.

Iată câteva exemple ale zilelor noastre în care se manifestă aceste tendințe separatiste și îndreptate împotriva statului român:

  • Pe 14 martie 2011, Laszlo Torockzai, presedinte onorific al Miscarii de Tineret 64 de comitate, vicepresedinte al formatiunii extremiste Jobbik si europarlamentar a sustinut intr-un discurs la Valea lui Mihai din judetul Bihor ca Tinutul Secuiesc trebuie sa-si dobandeasca prin orice mijloace autonomia, facand o paralela cu Tirolul de Sud.
  • Pe 15 martie 2011, in fata Palatului administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc festivitatea de arborare a drapelului secuiesc, in prezenta vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, Borboly Csaba, Tamas Sandor si Lokodi Edit-Emoke, care cu aceasta ocazie au primit si cetatenie maghiara, jurand credinta statului Ungar. Hunor a declarat cu acest prilej: “Acest drapel asigura credinta in unificarea Tinutului secuiesc”
  • Acum cativa ani, Csibi Barna, comandantul Plutonului secuiesc din cadrul Batalionului Albert Wass al Garzii Maghiare din Miercurea Ciuc, o organizatie interzisa in Ungaria, dar tolerata de autoritatile statului roman, a obtinut autorizatie pentru o manifestare de ziua maghiarilor, in care l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu, eroul national al romanilor.
  • La manifestarea de comemorare a eroilor Revolutiei de la 1848, organizata de Partidul Civic Maghiar si de Consiliul National Secuiesc, la Tragu Mures a fost citita scrisoarea premierului Ungariei, Victor Orban care spunea: “Sa fie Ardealul si natiunea ungara asa cum au fost inaintea Tratatului de la Trianon”
  • La recensamantul care a avut loc in 2011, UDMR le-a recomandat secuilor si ceangailor sa se declare maghiari. Presedintele filialei Covasna, Tamas Sandor, a afirmat: “vom informa comunitatea maghiara cu privire la recensamant si vom trecomanda membrilor acesteia sa-si declare identitatea nationala si nu pe cea regionala”.
  • In 2015, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, drapelul romanesc din Covasna a fost inlocuit cu cel al Tinutului Secuiesc, iar Beke Istvan Attila, președintele filialei din Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate a pregatit un atentat cu bomba care viza parada de 1 decembrie.