MENIU

"ORACOLUL" a vorbit. Combinatorii IT rup tăcerea. Serviciile îi arată "Bușoiul" lui Iohannis - cine este, de fapt, omul președintelui 

Europarlamentarul Cristian Bușoi, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), om uns cu toate alifiile, se află, de ceva vreme, în atenția DNA. Numele său a fost pronunțat explicit de diverși "combinatori IT", în repetate rânduri, în urechile procurorilor anticorupție, când a fost vorba despre șpăgile date în sistem, însă a scăpat ca prin minune.   

Într-o declaraţie susţinută în faţa procurorilor DNA, fostul şef al HP România Radu Enache declara: "În anul 2013 HP a semnat cu CNAS un proiect de mentenanță pentru aplicația ePrescription. Am fost informați de doamna Irina Socol că președintele Cristian Bușoi solicită o sumă de bani (câteva zeci de mii de euro). Inițial am refuzat cererea, dar la solicitarea lui Bușoi adresată doamnei Socol, am participat la o întâlnire cu acesta și Irina Socol. În cadrul întâlnirii a cerut explicit banii menționați. Nu cunosc dacă Siveco a transferat banii în contul lui Bușoi."

Acesta nu este singurul dosar instrumentat de DNA în care apare numele europarlamentarului Cristian Busoi. Într-o altă cauză aflată sub coordonarea procurorului Florentina Mirică, în care s-au făcut numeroase arestări pentru decontări fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, în care sunt implicaţi şefi de la Casa de Sănătate, Cristian Busoi a fost din nou menţionat.

"Numai că, ghinion, procurorilor le-a fost imposibil să rețină acest nume… Cristian Bușoi!", scriu jurnaliștii de la national.ro, într-o amplă anchetă. 

După ce HP a ieșit cu totul din ecuație după ce a recunoscut oficial că a dat șpagă și ”a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului”, DNA nu i-a mai deranjat pe reprezentanții companiei americane nici măcar cu o întrebare, cu toate că niciun alt inculpat român nu a fost iertat vreodată doar pentru că a acoperit prejudiciul. Astfel că lupta a rămas să se poarte doar pe frontul ORACLE, unul din partenerii gigantului american beneficiar al contractului încredințat de statul român pentru modernizarea sistemului informatic al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Acolo unde, ani de zile, DNA nu a făcut de asemenea niciun progres. 

"Numai că, în urma conflictului fratricid dintre diversele Agenții americane, cazul a fost reluat, după cum dezvăluiam în ”loviturile” din 18 august 2019– ” Udrea – FBI : Țintă ORACLE” și cea din 12 octombrie 2021– ”Operațiunea ORACLE: FBI, șmenuit la București”. Iar cu ”sifonul” asigurat de Elena Udrea, americanii au avansat cu ancheta al cărui ”beneficiar final” este fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein", scriu jurnaliștii de la national.ro.

După ce a rezistat ani de zile, Sorin Mîndruțescu a cedat și el! Fostul șef al ORACLE România a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. El a recunoscut că a luat mită 569.000 de euro și procurorii cer 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul București, care va lua decizia finală.

"Iar dacă ”Oracolul” a vorbit, atunci nu o putea face decât despre Cristian Bușoi! Că doar el mai lipsește din ”lanțul trofic” al șpăgii… Acum, desigur că nimeni nu este chiar atât de naiv încât să creadă că DNA va face iar coadă la audieri… Mai ales că, aflat de atâta vreme ”la căști”, actualul europarlamentar se poate bucura de anumite privilegii judiciare. Însă după ce un alt om al președintelui, Michael Schmidt a fost nevoit să se ”refugieze” cu familia la Viena și apoi Munchen, probabil că Iohannis ar resimți din plin dacă serviciile i-ar arăta acum și ”Bușoiul”! Asta pentru a îi băga definitiv mințile în cap că … ”noi te-am făcut, noi te distrugem”!", mai scriu jurnaliștii de la national.ro

Cristian Bușoi, jucător pe Sănătate

Pe cand Cristian Bușoi se visa viitor primar al Capitalei, anunta deja cu surle si trambite ca va construi spitale peste spitale, mai mari chiar si decat cele de la Viena.

Insa declinul unuia dintre „yesmanii” preferati ai lui Klaus Iohannis s-a produs nu neaparat dupa ce a inceput sa-si faca singur campanie cu imagini cu tragediile de la cutremur sau de la „Colectiv”, ci dupa ce a incercat sa-l impuna pe Andrei Baciu drept ministrul tehnocrat al Sanatatii. Insa „concurenta” din domeniul medical a ripostat furtunos si publicarea pozelor cu viitorul ministru in chiloti a dejucat planurile lui Busoi.

Andrei Baciu

Fara ca aceasta sa insemne ca fostul presedinte al CNAS nu a ramas un jucator important pe piata Sanatatii de la noi.

Desi liberalii ar fi chiar ultimii politicieni care s-ar putea plainge ca nu au, mai mult sau mai putin la vedere, sustinatori financiari de calibru, campania PNL-ului o fi fost ea sublima, dar pur si simplu a lipsit cu desavarsire! Si asta pentru ca, dupa cum se plang acum alti lideri liberali care au prins glas dupa esecul usturator de la parlamentare, Cristian Busoi nu ar fi vrut sa sparga „pusculita” avuta la dispozitie. 

Asa ca un numar insemnat dintre candidatii liberali nu ar fi avut prea multe sanse, fiind boicotati financiar chiar de catre proprii lideri precum Alina Gorghiu sau Cristian Busoi. Cel care, pentru a da bine pe langa „stapanirea” de la Palatul Cotroceni, si-ar fi luat angajamentul „sinucigas” de a fi mai mult decat mana stransa.

Insa tot mai multi liberalii se plang ca in timp ce economia extrema a lui Busoi le-a taiat „craca” electoratului de sub picioare, finii acestuia nu aveau nicio „greata” din a obtine noi si noi contracte de la autoritatile locale si centrale aflate in sfera de influenta a liberalilor.

Clanul Bușoi, stăpânul Banatului 

Oricat de fire economa ar fi insa Cristian Busoi, tot au ajuns procurorii sa se intrebe de unde are acesta 16 milioane de actiuni la „Fondul Proprietatea”. Mai ales ca, intr-unul din nenumaratele dosare ANRP aflate in diverse faze de cercetare sau pe rolul justitiei apare informatia ca Marius Bogdan Militaru si Daniel Groza, nimeni altii decat finii lui Cristian Busoi, au incasat 77,5 milioane de lei de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii, la doar trei luni dupa ce cumparasera drepturile litigioase de la o batrana din Timisoara. 

De altfel, in tot Banatul, finii lui Busoi au un „noroc chior” atunci cand este vorba de atribuirea unor banoase contracte cu statul, lucru reliefat si de nenumarate rapoarte ale Curtii de Conturi, scrie national.ro. Este suficent astfel sa dam exemplul firmei finului Militaru, care a primit de la Primaria Timisoara un contract pentru toaletarea copacilor, desi institutia condusa de liberalul Nicolae Robu avea propria firma de profil. Dar, ce-i drept, preturile nu erau la fel, societatea pierzatoare a primariei percepand preturi de 11 ori mai mici decat cea a finului lui Busoi! Asta in timp ce firma unui alt fin, Vlad Iman, a prins contracte „babane” pentru dezinsectia si deratizarea Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara.