MENIU

Oprea a demisionat de la șefia UNPR. Neculai Onțanu preia interimatul funcției

Gabriel Oprea a demisionat de la șefia UNPR. Anunțul a fost făcut, joi, de către fostul ministru de Interne, în cadrul unei scrisori adresate partidului. Neculai Onțanu va asigura interimatul funcției, fiind "unul din oamenii de bază ai UNPR și un foarte bun cunoscător al organizațiilor din țară", după cum precizează Oprea. În ceea ce privește viitorul președinte al partidului, Oprea scrie că opțiunea sa este Valeriu Steriu, "un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit".  

În cadrul scrisorii, Gabriel Oprea menționează faptul că a ales să demisioneze din funcția de președinte al UNPR pentru "a da partidului și întregii echipe o șansă în plus în acest an electoral", în condițiile în care "nu poate permite ca discuțiile ce vizează persoana sa să afecteze imaginea partidului".

 

Redăm integral scrisoarea adresată colegilor săi de partid:

"Dragi colegi,

În acești aproape șase ani de activitate politică, UNPR a fost adesea pus la încercare și de fiecare dată am depășit împreună obstacolele ce ne-au ieșit în cale. Cu toții am ales drumul corect pentru partid și cu toții am dat dovadă de tărie de caracter atunci când a fost nevoie.

Astăzi UNPR este în fața unui moment pe cât de dificil, pe atât de important pentru viitorul său. Prin urmare, în calitate de fondator, de președinte și mai ales în calitate de membru al acestei echipe am ales să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca partidul să treacă și peste acest obstacol.

Am decis așadar să demisionez astăzi din funcția de președinte UNPR. Nu este o decizie ușoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului și întregii echipe o șansă în plus în acest an electoral. Am fondat UNPR și am contribuit din plin la rezultatele de până acum, dar știu bine că nu aș fi reușit fără ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră.

Tocmai din acest motiv, consider că am obligația umană și colegială de a nu permite ca discuțiile ce vizează persoana mea să afecteze imaginea partidului. Mi-am făcut datoria față de UNPR, față de echipă și îmi fac în continuare datoria, inclusiv prin înaintarea demisiei din funcția de președinte. Rămân un simplu membru de partid, un coleg pe care vă puteți baza și un om care își respectă cuvântul dat.

Știu că, pentru orice partid, demisia președintelui nu este un moment ușor. Dar mai știu că UNPR are resurse interne de cea mai bună calitate. Astăzi UNPR are peste 60 de parlamentari şi este al treilea partid parlamentar din România. Are proceduri democratice pentru alegerea conducerii și are lideri care pot oricând să țină partidul pe drumul corect. Interimatul funcției va fi asigurat de Neculai Onțanu, unul din oamenii de bază ai UNPR și un foarte bun cunoscător al organizațiilor din țară. Pentru viitorul președinte al partidului, opțiunea mea este Valeriu Steriu, un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit.

Sigur, decizia va aparține forurilor statutare ale UNPR, însă cred că îmi revin atât dreptul cât și obligația de a spune echipei pe care am condus-o care este recomandarea mea pentru funcția pe care o părăsesc astăzi.

Pentru mine este o mare realizare să privesc astăzi partidul pe care împreună l-am construit de la zero. De aceea, vă îndemn să păstrați orientarea națională a UNPR, să puneți mereu interesul național în centrul acțiunii politice și să nu abandonați principiile care au făcut din acest partid o emblemă a corectitudinii și a determinării. România are nevoie de oameni curajoși și are nevoie în continuare de siguranță și prosperitate. Avem așadar obligația să mergem mai departe, împreună, pe același drum.

A fost o onoare să conduc UNPR și este o onoare să vă fiu coleg", se precizează în scrisoarea semnată de Gabriel Oprea.

 

Gabriel Oprea, urmărit penal în două dosare pentru abuz în serviciu

Reamintim că fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost pus sub urmărire penală, miercuri, de DNA, într-un al doilea dosar în care este cercetat pentru abuz în serviciu. Alături de președintele demisionar al UNPR, sunt cercetați penal și foști șefi ai Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI).

"În timpul mandatului meu, nu s-a achiziţionat doar o maşină, ci peste 5.000, în mod legal, transparent. Aveau nevoie şi poliţiştii, şi poliţiştii de frontieră. Tot în 2015, sunt documente, se pot verifica, instituţiile abilitate ale statului au identificat ameninţări la conducerea MAI - în 2015, an complex din punct de vedere al securităţii interne, s-a lucrat, se poate documenta. MAI, DIPI, SRI... În acest context, au achiziţionat o maşină care este în acest dosar. Nu am cerut această maşină, se poate demonstra asta. Şi fostul şef al DIPI a recunoscut că nu am cerut aşa ceva, nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Sunt nevinovat şi o să-mi dovedesc nevinovăţia", declara, miercuri, Oprea la sediul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, "la data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie".

Totodată, Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală de către DNA în dosarul privind folosirea ilegală a coloanelor oficiale, fiind cercetat pentru abuz în serviciu. Concret, Oprea este acuzat că a fost însoţit de coloana oficială de 1.607 ori în doar zece luni.

După decesul polițistului de la Brigada Rutieră care însoțea coloana sa oficială, pe vremea când era ministru de Interne, Oprea a declarat că nu se consideră vinovat de nimic și că s-a aflat doar ”la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit” și că nu a cerut nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne, în ceea ce privește folosirea coloanelor oficiale.

De asemenea, fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, a fost pus sub urmărire penală de procurori pentru complicitate la abuz în serviciu, în același dosar. Audierea lui Niţu, pe 9 februarie, a marcat o premieră în România, fiind pentru prima dată când un fost procuror general este audiat la DNA.

 

 

 

 

 
Mai multe articole despre:
DNA demisie urmărire penală Gabriel Oprea UNPR