Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor: Nu vom participa la votul pentru moţiune
Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor spune că UDMR-ul nu va vota moţiunea, decizia fiind luată în unanimitate . "Nu vom fi în sală", a precizat acesta. În acelaşi timp, în urma informaţiilor apărute pe surse conform cărora PSD va amâna votul de miercuri, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este vorba doar de zvonuri: "Mâine la 11:00 începe şedinţa unde se va da votul pe moţiunea de cenzură".
UPDATE 14:10. Kelemen Hunor: "Am decis în unanimitate sa nu participam la motiunea de cenzura. Nu vom fi în sală".
Acesta a mai spus că nu a vorbit astăzi nici cu Ponta, nici cu Grindeanu.
Kelemen Hunor a acuzat "naţionaliştii de serviciu" care s-ar fi activat după pornirea discuţiilor de ieri cu PSD. Şeful UDMR a mai anunţat că protocolul de colaborare mai vechi cu PSD a rămas în vigoare, el urmând să fie analizat la finalul acestei sesiuni parlamentare.
"UDMR nu se poziţionează în nici o tabără, nu votează nici cu Grindeanu, nici cu Dragnea, nici împotriva lui Grindeanu, nici împotriva lui Dragnea. Nu ne-a convins nicio tabără fiindcă nu ne aşezăm nici pe partea unuia, nici pe partea celuilalt. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discuţii. Este o diferenţa uriaşă", a spus Kelemen Hunor.
"Principiul e că nu ne amestecăm în treburile unui partid", a spus acesta.
"Interesele maghiarilor din România sunt afectate de prostia nationaliştilor. Cursul valutar este un interes comun. Eu cred că minoritatea maghiară nu este respectată in România", a completat Kelemen Hunor.
UPDATE 14:05. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că mâine, la ora 11:00, începe şedinţa în care se va da votul pe moţiunea de cenzură.
"Ce pot să vă spun este că văd în ultimele zile o activare a unei reţelei care funcţionează de o bună bucată de vreme şi lasează tot felul de zvonuri. Mâine la 11:00 începe şedinţa unde se va da votul pe moţiunea de cenzură", a spus acesta, adăugând că întotdeauna la moţiune se fac discuţii în toate direcţiile.
UPDATE 13:41. Moţiunea de cenzură ar putea fi amânată, conform unor surse citate de Realitatea TV. Mâine ar putea să fie doar dezbătută.
De asemenea, sursele citate precizează că parlamenterii PSD au fost convocaţi din nou la discuţii, urmând ca la ora 18:00 să aibă loc o şedinţă de urgenţă, la Hotelul Rin.
UPDATE 12 54. Abia acum va începe ședința. Cei din UDMR l-au așteptat pe Kelemen Hunor să vină.
UPDATE 12.36. Liderii UDMR au început să vină la ședință. Cseke Attila a anunțat că la finalul ședinței se va lua o decizie privind poziția UDMR pentru votul la moțiune.
A mai rămas o singură zi până la moțiunea de cenzură, dar PSD și UDMR au blocat negocierile, după ce ședința celor trei comisii în care urma să se dezbată proiectul de lege pentru etnicii maghiari s-a anulat, iar de pe ordinea de zi a plenului a fost retras proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania. În cele trei comisii urma să se discute scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populatiei unei localități necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne. La 12.30 cei din UDMR au o ședință pentru a decide ce vor face la moțiune.
Scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor din cauza proiectelor de lege cerute de UMDR şi susţinute de majoritate. Un deputat PNL şi-a obligat colegii să asculte cântece patriotice. El spune că astfel vrea să le atragă atenţia celor de la PSD care, spune el, „vând ţara pentru susţinerea moţiunii de cenzură”.
Luni, după ce senatorii puterii au urgentat, în comisii, adoptarea proiectului care prevede ca 15 martie să fie declarată Ziua Maghiarilor din România, UDMR este la un pas să obțină noi victorii în Parlament.
Trei comisii din Camera Deputaților au fost convocate luni seară, din scurt, pentru a da undă verde unui alt proiect important pentru comunitatea maghiară, cel referitor la extinderea folosirii limbii materne și la posibilitatea arborării steagului secuiesc.
Proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale conține mai multe modificări importante. Una dintre ele privește pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorește redus la 10%.
Alte două articole aduc și ele modificări esențiale.
Primul se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.
Al doilea articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (...) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.
Camera Deputaţilor este prima sesizată.
Predoiu: Troc politic
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat,luni, negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor,ci este vorba despre „un troc” politic
„Suntem astăzi în Parlament martorii unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. (…) Este incalificabil gestul faţă de respectul care se cuvine Parlamentului. Este incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege pe care l-am văzut şi care este în continuare subiect al acestui troc, prin care principii fundamentale ale dreputurilor omnului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu, cu privire la negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR asupra proiectului de lege care prevede scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne.
Cătălin Predoiu a afirmat că România are cele mai înalte standarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, afirmând că demersul PSD este un „troc politic”, nu o încercare de a ridica aceste standarde.
Care este miza: 30 de parlamnetari UDMR
După ce PSD și UDMR au purtat negocieri, rezultatul moțiunii este previzibil, dacă cei 30 de parlamentari maghiari vor vota moțiunea de cenzură: Guvernul Grindeanu au urma să pice. Pe de altă parte, nu este exclus să se mai poarte negocieri cu alți parlamentari. Asta în timp ce PSD-ALDE sancționează aleșii care au trecut de partea lui Grindeanu. În schimb, mai exista un semnal de alertă: pe ordinea de zi a Biroului Permanent există o solicitare din partea a trei comisii, juridică, pentru administrație publică și drepturile omului, de a lucra în paralel cu plenul Camerei Deputaților, începând cu ora 10.00.