Runda a doua de consultări la Cotroceni, încheiată. Ce au propus PSD și PNL președintelui Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a reluat, luni, consultările cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. Social-democraţii au fost primii pe lista şefului statului şi de această dată. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat informația, apărută pe surse, într-o primă instanță, potrivit căreia Liviu Voinea este propunerea social-democraților pentru funcția de premier. Dragnea a punctat faptul că președintele a catalogat propunerea drept una "rezonabilă", urmând ca mâine, după ce va finaliza întâlnirile cu toate partidele, să facă propria sa nominalizare. La rândul lor, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat, după finalizarea discuțiilor, că PNL susține în continuare soluţia alegerilor anticipate și că liberalii sunt de acord cu varianta unui guvern tehnocrat, soluție propusă și de Klaus Iohannis în cadrul discuțiilor avute. În contextul propunerii de premier avansată de PSD, Blaga a ținut să precizeze că PNL nu va vota niciodată în Parlament un prim-ministru propus de social-democrați. Potrivit acestuia, PNL nu a avansat o variantă de premier.
UPDATE: Consultările cu liberalii s-au încheiat. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a precizat că partidul a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză:
”Varianta pe care PNL a propus-o și pe care și-a dorit-o și pe care a considerat-o onestă pentru agenda publică este cea a alegerilor anticipate. Condiția era încheierea acordului politic cu celelalte partide parlamentare. Celelalte partide politice nu au fost de acord cu alegerile anticipate, motiv pentru care PNL a dorit să iasă din această criză politică. Astăzi în discuțiile pe care le-am avut, președintele a adus în discuție, ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat, varianta unui prim-ministru tehnocrat. Variantă cu care PNL este de acord”.
Alina Gorghiu este de părere că ”premierul va trebui să demareze toate reformele pe care PNL le dorește”.
”Întotdeauna PNL a ales calea cea mai responsabilă. Nici acum nu am fugit de responsabilități. Avem un prim ministru nou, un cabinet nou. În acest context politic înțeleg rațiunea, argumentele pe care președintele României le are în alegerea acestui guvern tehnocrat”, a adăugat copreședintele PNL.
Gorghiu a mai spus că este însă nevoie de depolitizarea administraţiei pentru că altfel tot PSD va guverna:
”Dacă va avea sprijinul partidelor, viitorul premier va trebui să contribuie la depolitizarea administrației - ideea de legiferare a traseismului politic, la alegerea primarului în 2 tururi, la menținerea statului de drept așa cum este, la ideea de a face eforturi de către statul român de recuperare a prejudiciilor în dosarele de corupție, până la un buget prodezvoltare, proinvestiții. Dacă acest guvern conduse de un premier tehnocrat nu va înțelege depolitizare, tot PSD va guverna”.
În ceea ce privește propunerea pentru funcția de premier a social-democraților, în persoana lui Liviu Voinea, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a comentat: "Dl Voinea nu a fost în stare să gestioneze bugetul și până și PSD l-a dat afară. Cum o să gestioneze Guvernul României?".
În acest sens, Blaga a subliniat că PNL nu va vota niciodată în Parlament un premier propus de PSD: "Nu o să votăm niciodată un premier propus de PSD. Suntem în opoziție cu PSD, asta înseamnă opoziție".
UPDATE: Consultările cu PSD s-au încheiat. Liviu Dragnea a declarat, la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis, că Liviu Voinea este propunerea social-democraților, asumată politic, pentru funcția de premier. Dragnea a spus că speră să primească mai departe spriijinul colegilor din coaliția de guvernare, care, în cadrul reuniunii avute astăzi, la prânz, nu au respins propunerea PSD în persoana lui Liviu Voinea. Totodată, potrivit președintelui PSD, a fost discutat un pachet minimal de obiective si priorități pentru:
"Continuarea funcționării instituțiilor publice, pentru asigurarea funcționării statului de drept și a independenței justiei. De asemenea, să se prezinte rapid în Parlament cu legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale de stat. De asemenea, un Guvern care să respecte toate angajamentele generate de parteneriatele noastre strategice și în domeniul apararii, economic și financiar. Un prim-ministru care să asigure creșterea economică, asa cum a fost prognozata si reanuntata de institutii finaciare care sa asigure stabilitatea financiara, care sa asigure faptul ca prevederile din noul Cod Fiscal vor fi implementate, anul urmator. De asemenea, masuri care sa genereze un program de reindustrializare a României. Noi am prezentat niste propuneri in detaliu. De asemenea, un prim-ministru care sa garateze ca în domeniul agriculturii, fermierii își vor primi la timp subventiile. De asemenea, despagubirile pe care fermierii le asteapta, generate de seceta din aceasta vara si pentru care sunt bani prevazuti in bugetul Ministerului Agricultuii, iar o parte in Fondul de Rezerva Bugetara sa fie puse in practica. Acesta a fost un pachet minimal de obiective si prioritati".
"Ne-am gandit la domnul Liviu Voinea care indeplineste atat criteriile de intergritate, cat si de expertiza, care se bucura de credibilitatea unor institutii financiare, care are experienta in acest domeniu. De asemenea, domnul președinte ne-a prezentat un set de principii si obiective pe care le sustine și i-am si spus ca voi spune public că le sustinem si noi, pentru ca sunt chiar o parte din principiile pe care le-am prezentat, data trecuta. Asta a fost din punct de vedere guvernamental. Ca și partid noi am adoptat un cod de conduita, care va fi respectat de catre toti membrii PSD, care sa se bazeze pe candidati care vor fi promovați în functie de niste principii clare: cinste, integritate, profesionlism și o foarte buna pregatire în administrație si nu numai. Cam astea au fost, în mare, discutiile.
Am avut o întâlnire cu colegii din coalitie: Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu și Daniel Constantin. Le-am prezentat această propunere, nu au respins-o. Convingerea mea este că va gasi și sustinere in coalitie. Reactia colegilor din coalitie a fost că propunerea e rezonabilă. E vorba de faptul că, azi, PSD a venit și, dupa o discuție în coalitie, să își asume aceasta propunere pentru că, totusi, partidele politice și-au trimis reprezentanți în Parlament în urma unui vot popular la care au participat milioane de români. Suntem la finalul unei guvernări care a adus rezultate bune în România și consideram ca avem obligatia sa facem aceasta propunere și sa o sustinem. Este asumata politic. Sper ca si de colegii din UNPR și de colegii de la ALDE.
Domnul presedinte a spus ca i se pare o propunere rezonabila. E un om pe care îl cunoaste și care are o experiență bună în administratie. A spus că, dupa ce va avea ce-a de-a două rundă de consultări cu toate partidele, va face propunerea pe care o consideră dumnealui. PSD a anuntat o propunere pe care a analizat-o foarte bine și pe care si-o asuma politic si spera ca și colegii din coalitie sa sustina această propunere.
Este o propunere pe care o sustinem si in care credem. Este vorba de o propunere pentru un prim-ministru tehnocrat, un Guvern care sa fie sprijinit politic, în mod consistent, de catre politic. Un Guvern format numai din tehnocrați nu e simplu să aiba o sustinere constanta, în Parlament, atât în plen, cât și in comisii. Nu văd de ce partidele sa nu propuna oameni in Guvern. Si in Guvernul Ponta am avut oameni care nu erau membri de partid, dar care au fost susținuți și propuși de partide. Președintele a spus, din ce am inteles, ca si noi cand am anunțat prima data, că nu crede că varianta alegerilor anticipate e o varianta care ar putea fi pusa în practica rapid și care ar genera cateva luni de interimat cu consecinte destul de rele pentru economia și stabilitatea tarii, cu un bug care ar putea ajunge de abia prin primăvară în Parlament, ceea ce ar pune sub semnul întrebarii și cresterea econimică. Concluziile le va face dumnealui public. Klaus Iohannis a zis că doua runde de consultari sunt suficiente și cred ca maine, după ce va finaliza întâlnirea cu toate partidele, va face și nominalizarea.
Un premier absolut necunoscut cum poate asigura ca va tine aceasta tara în stare de funcționare, ca va putea să gestioneze toate probleme generate de iarna, in conditii bune? Când faci o propunere trebuie să fie un om în care ai încredere, nu pe care îl cunosti astazi. Cand am facut aceasta propunere am facut-o in cunostință de cauza. Cred ca foarte important e asumarea publica. Vorbim de un pachet de principii pe care l-am adoptat la partid, care e mai mare decat acest pachet de principii foarte bun. O asumare publică e mult mai importanta decat asumarea unui acord. M-am uitat pe aproape toate solicitarile din rândul celor care si le-au manifestat. Nu există sau mai mult de 95% din criteriile de acolo sunt indeplinite de catre Liviu Voinea", a afirmat Liviu Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor politice parlamentare, pe care îi invită la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului, PSD şi PNL fiind chemate luni seară, iar marţi - UDMR, ALDE, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale.
Programul consultărilor va fi următorul:
Luni, 9 noiembrie 2015:
• Ora 18.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 19.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL).
Marți, 10 noiembrie 2015:
• Ora 11.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.00 - Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
• Ora 12.30 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă, vineri seară, la Palatul Cotroceni, după prima rundă de consultări cu reprezentanții societății civile.
"În această etapă am putut să constat că nu e nevoie de o simplă schimbare de Guvern, e nevoie de o schimbare complexă în politica românească. Toți așteaptă să vină în față politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupția, care nu au fost urmăriți penal", a spus Iohannis. În ceea ce privește consultările cu reprezentanții partidelor politice, Iohannis a punctat că "nimeni nu a venit cu o propunere de prim-ministru", ceea ce reprezintă "o noutate pentru politica românească".
Totodată, Iohannis a precizat că a convenit cu fiecare grup în parte că "o singură rundă de consultări, de data asta, nu e suficientă".