MENIU

Nuntă cu dedicație, la Măciuca - Cine sunt păpușarii lui George Simion: sponsorii din umbră ai partidului AUR. Se strigă darul Serviciilor!

Sâmbătă, la deja faimoasa Măciuca, din județul Vâlcea, nu s-au unit (doar) destinele a doi tineri, Ilinca și George, ci și cele ale "românilor de pretutindeni". O investigație jurnalistică scoate la iveală detalii fabuloase despre sponsorii nunții "de aur"! Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP. Fundația înființată ulterior de acesta deține agenția de știri „Romanian Global News”, care se prezintă drept “singura agenție de presă a românilor de pretutindeni“ și s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naționaliste timp de două decenii. Mai mult, în ultimii ani, inclusiv la alegeri, agenția a facut intens propagandă electorală pentru AUR. Printre principalii sponsori ai acesteia se află și TAROM, dar și mai mulți ofițeri de spionaj. 

Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni). Îl cheamă Eugen Popescu și a condus Direcția pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a DRP, pe vremea lui Adrian Năstase, se arată într-o investigație a jurnaliștilor de la Captura.ro

În 1999, Popescu a înfiintat Fundația Naționala pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), iar în 2001 a fost angajat la Guvern în departamentul cu nume și obiectiv similar, condus de Titus Corlățean, o tânără speranță a PSD la vremea aceea.

Cât timp Eugen Popescu a lucrat la guvern, fundația a fost gestionată oficial de soția sa și a beneficiat de finanțări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde era șef chiar fondatorul entității. Printre sponsorii FNRP se numărau atunci și diferite societăți de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului și Sportului etc), arată sursa citată.

George Simion susține că darul de nuntă colectat prin FNRP va subvenționa construcția spitalului modular, anunțat de AUR. Site-ul de stiri Defapt.ro a aflat însă că, prin intermediul aceleiași fundații, liderul AUR a plătit trupa Phoenix pentru prestația la evenimentul de sâmbătă.

Fundația înființată de Eugen Popescu și utilizată de George Simion deține agenția de știri „Romanian Global News”, care se prezintă drept “singura agenție de presă a românilor de pretutindeni“ și s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naționaliste timp de două decenii, mai arată Captura.
 
În ultimii ani, inclusiv la alegeri, agenția a facut intens propagandă electorală pentru AUR.

"Principalii sponsori ai agenției de stiri naționaliste Romanian Global News, așa cum reiese de pe site-ul lor, sunt societatea de stat Tarom, clinica lui Gigi Becali și compania care îmbuteliază apa minerală Borsec (Romaqua Grup), condusă de peste un deceniu de câțiva ofițeri de spionaj.

Iată “gradele apei minerale”:

►  Generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 - 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii '90,  fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.

►  Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.

►  Emilian Ivan, general (r) SIE. In Războiul Rece, a lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.

►  Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău - fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii '90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.

►  Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez", mai notează sursa citată.

Generalul (r) Mircea Chelaru, campanie pentru mărirea numărului de parlamentari aleși de diaspora - ce rol joacă Serviciile în alegeri?

Generalul în rezervă Mircea Chelaru, în prezent deputat AUR, a semnat, alături de colegii săi, o inițiativă a lui George Simion pentru modificarea legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin care doresc eliminarea subvențiilor acordate de stat formațiunilor politice. 

Totodată, Mircea Chelaru s-a mai alăturat unei inițiative prin care se modifică legea electorală, astfel încât „votul exprimat în străinătate va putea cântări exclusiv la stabilirea aleșilor din circumscripția statuată pentru de peste hotare”. 

Mai multe articole despre:
george simion nunta george simion partid aur