MENIU

Guvernul, ÎNVESTIT în Parlament: Nicolae Ciucă este noul PREMIER al României: „Mi-am asumat o răspundere foarte mare” - Majoritate URIAȘĂ

Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Guvernul Nicolae Ciucă a fost votat, joi, în Parlament. Acesta a primit încrederea a 70% dintre parlamentarii prezenți.

UPDATE 13.00: Guvernul a primit 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”.

„Mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere, dar și celor care nu ni l-au acordat. Am înțeles că mi-am asumat o răspundere foarte mare. Am înțeles și recomandările din opoziție. Vom face tot ceea ce este posibil să avem în centrul atenției cetățeanul român și să depășim toate aceste probleme pe care le întâmpinăm din cauza crizei covid. Vă rog să ne dați voie să mergem să ne apucăm de treabă”, a spus Niciolae Ciucă, în discursul său după învestire.

Urmează ca Guvernul Ciucă să depună jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis și tot astăzi ar putea fi convocată și prima ședință de Guvern.

UPDATE 10.00: Ședința Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernul Ciucă a început. Ședința este condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Alături de acesta stă Alina Gorghiu, nu președintele Senatului - Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă: Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii: în care putea să oferim stabilitate și predictibilitate. Ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația României să se îmbunătățească. Noi cei care suntem azi în fața dvs pentru a vă cere votul de încredere am căutat să găsim lucrurile care ne unesc. Pandemia ne-a învățat că timpul este prețios. Trebuie să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

Am înțeles să venim cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere garanția că lucrurile vor intra în normal. Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny.

Alt obiectiv: continuarea investițiilor în autostrăzi, infrastructură. A treia direcție se referă la dezvoltarea echilibrată și coezivă a României. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport.

PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. PNRR este strâns legat de reformele asumate. Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera vaccinarea anti-COVID. Se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin PNRR.

Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Siguranța cetățeanului este prioritară. Nu ne putem permite luxul animozităților politice. O atenție deosebită trebuie acordată familieii, mai ales celor cu copii mici. Vrem să creștem demografia. Vrem să asigurăm prosperitatea țării noastre.

Față de românii din diaspora ne angajam să menținem un dialog deschis și transparent, să îi sprijinim. Vom căuta cele mai bune soluții la criza generată de prețurile exagerate la energie. Un stat puternic e un stat care sprijină mediul de afaceri. Vom păstra cota unică și suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor.

Alte obiective: reformarea administrației publice, debirocratizare. Ne propunem o guvernare participativă și alături de Președinție și parlament ne vom angaja într-un parteneriat onest și de lungă durată cu sovietatea civilă, biserica, patronatele.

Un domeniu-cheie este cel al Educației. Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei.

Cultura este un factor integrator. Justiția e puterea statului care trebuie să asigure un serviciu eficient, accesibil, independent și transparent. Ne propunem ca politica externă să fie coerentă, predictibilă. Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic. În NATO se va urmări consolidarea profilului de pilon strategic regional.

Ne dorim ca de astăzi să punem toți umărul și să construim o Românie puternică și prosperă. Sarcina Guvernului este să mobilizeze acel spirit extraordinar al românilor și să pună în valoare potențialul poporului nostru.

Marcel Ciolacu: Nu este timp de experiențe, trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi

Azi România e într-un punct critic. E unul din acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimb cursul pe o perioadă lungă. Au fost 2 ani pierduți.

Suntem într-un punct critic, care necesită decizii pe măsură: PSD e cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea PSD trebuie să facă o alegere: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea și experiența pentru a opri prăbușirea și vom fi alături de români?

Am acceptat responsabilitatea pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Avem venit cu profesioniști, nu e timp de experiențe. Trebuie să aplicăm măsurile PSD din prima zi. PSD știe să guvereze, a demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit după dezastrul altor guvernări.

România are nevoie de un nou drum: în care statul are grijă de cetățeni, în care familiile cu copii sunt ajutate, care să aducă beneficii tuturor. În pandemie, cei bogați s-au îmbogățit și mai mult, iar statul și-a pierdut simțul responsabilității față de cei care muncesc în fiecare zi, față de pensionari, firme românești.

George Simion: Din păcate nu vă văd o căsnicie prea trainică

Ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL? Dacă aveți demnitate, bila albă în urna neagră și invers. Va urma opoziție la dictatura lui Iohannis. Nu vă place nici dvs pe Klaus Iohannis.

Sper cu acest Guvern să nu tolerăm ca șefii din servicii să fie numiți în instituții. Până și șefii din fotbal și sport sunt numiți de servicii. Că am văzut cum se împart portofelele în acest guvern. Din păcate nu vă văd o căsnicie prea trainică.

Varujan Pambuccian (minorități): Intenționăm să avem o abordare extrem de activă

Slavă Domului, s-a încheiat un an marcat de lupte absurde. Avem în sfârșit o majoritate care își propune subiecte din lumea reală, nu abstracții care nu interesau pe nimeni.

Colegii să se obișnuiască cu ideea că majoritatea este formată din patru componente, a patra fiind grupul minorităților naționale, pentru că intenționăm să avem o abordare extrem de activă.

Claudiu Târziu: Cu cine suntem în război

În general, generalii ajung în fruntea țării în momente de criză maximă, în preajma sau în timpul războaielor sau în vremuri foarte tulburi.

Cu cine suntem în război sau cu cine urmează să intrăm în război sau pentru cine coborâm armata în pod? Armata a fost scoasă pe stradă de la începutul pandemiei. Armata urmează să plătească și lipsa de performanță a unui guvern condus de un general.Având în vedere intenția de vaccinare forțată, un general în fruntea guvernului este de natură să ne mărească spaima.

Diana Șoșoacă: Voi scoate cât de mulți români pot în stradă

Suntem în geometria euclidiană: două paralele se întâlnesc la infinit. Pentru că suntem în geometria hiperbolică în care literatura lui Kafka poate fi transpusă în planul realității.

Avem un guvern în care există o singură persoană de sex feminin, nu gen, nu aveți doamne capabile să ocupe funcții în acest guvern? (...) Cu tot respectul pentru doamna Firea, e bine că sunteți la Ministerul Familiei, o să vă fac câteva vizite, pentru că avem de rezolvat niște treburi. (...)

Nu știu cum e armata, dar vă spun în calitate de jurist că există principiul lui Thoreau - dreptul la nesupunere civică. În momentul în care veți avea pașaportul verde sau poate pașaportul kaki aprobat în Parlament și veți impune vaccinarea obligatorie, eu voi scoate cât de mulți români pot în stradă. Veți avea parte de cea mai mare nesupunere civică.

Ionuț Stroe: Nu putem fi la nesfârșit un sat fără câini

Am putea întreba 100 de români ce sperau de la acest Guvern și vor spune toți același lucru: găsiți o soluție, înțelegeți-vă și găsiți o soluție. Nu putem fi la nesfârșit un sat fără câini.

Există o presiune uriașă pentru toți cei care așezat în spatele acestei soluții și trebuie să o spunem direct: este rezultatul unui compromis politic, așa este în politică. În noua coaliție suntem literalmente codamnați să avem succes, altfel ne vom părbuși cu toții.

Următorii trei ani nu vor fi un concurs de frumusețe politică, ci mai debgrabă un mers pe sârmă, un mers pe sârmă în urma căruia trebuie să livrăm rezultate. Un eșec al acestei coaliții va deschide ușile extremismului, va deschide ușa inginerilor învrăjbirii în societate.

Știrea inițiață

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, astăzi, în şedinţă comună pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a început la ora 10:00.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.

Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Votul este secret, cu bile.

Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.

Marţi, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este următoarea:

* prim-ministru - Nicolae Ciucă (PNL)

* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD)

* vicepremier - Kelemen Hunor (UDMR)

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila (UDMR)

* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu (PSD)

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu (PNL)

* ministrul Economiei - Florin Spătaru (PSD)

* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu (PNL)

* ministrul Energiei - Virgil Popescu (PNL)

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu (PSD)

* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD)

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna (UDMR)

* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu (PNL)

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (PSD)

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea (PSD)

* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu (PSD)

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman (PNL)

* ministrul Sportului - Eduard Novak (UDMR)

* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu (PNL)

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode (PNL)

* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu (PSD)

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu (PNL)

Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind avize pozitive. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

După ce Guvernul primeşte votul de încredere din partea Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. 

Florin Cîțu a explicat cum se va face rocada PNL-PSD la șefia Guvernului. Președintele PNL afirmă că este vorba despre o coaliție de guvernare, nu una electorală care va dura doar până în 2024. 

"Această coaliție este doar o coaliție guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat. Cred că e ceva nou și felul în care va funcționa, așa cum vedem lucrurile acum este că pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciucă va trebui să demisioneze - poate chiar cu câteva zile înainte - și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta (n.r. rotația)", a spus Florin Cîțu.