Noi dispute pe votul Legii Defăimării. Dragnea: A fost o mână criminală. PSD, plângere penală
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat ”o mână criminală” care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea. Totodată, cei din conducerea Biroului Permanent au anunțat că se va demara o anchetă pentru a se vedea dacă votul a fost viciat de sistemul electronic, rezultatele fiind prezentate luni. Totodată, controverse mai există și cotroverse asupra legii: în timp ce PSD susține că legea este în așteptate, PNL anunță că de fapt, legea este respinsă.
”Iniţial am crezut că sunt defecţiuni ale sistemului informatic. Se pare că nu este vorba de defecţiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se ţină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toatele cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele şi prenumele deputatului care deţine cartela respectivă. Nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, după ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecinţă: legea a fost adotpată, pentru că discutăm de 152 de voturi, din total prezenţă 301", a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a anunţat că social-democraţii vor depune o plângere penală şi solicită inclusiv o anchetă admnistrativă în Camera Deputaţilor.
"Domnul Daniel Florea, acum, întocmeşte, redactează o plângere penală IN REM, pe care o va depune, mâine, la parchetul competent, o să hotărască care este acela, pentru ca procurorii să verifice urgent cine a intervenit în sistemul informatic. Reiese foarte clar că este vorba de 301 cartele, după listeningul depus, dar cineva a pus, cu mâna, ca să folosesc expresia aceasta, 315 prezenţi. Diferenţa de 14 nu există nici ca nume, nici ca şi cartele introduse (...) Cineva, o mână criminală, a pus acolo nu 301, ci 315”, a mai precizat Dragnea.
Totodată, Grupul PSD de la Cameră a mai transmis un comunicat de presă în care condamnă situația creată astăzi în plenul Camerei Deputaților şi solicită Conducerii Camerei să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru remedierea acesteia:
Concret, la voturile de astăzi s-a constatat o neconcordanţă între votul propriu-zis al deputaților şi rezultatul apărut pe tabela de vot.
Spre exemplu, la exprimarea votului asupra Proiectului de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, rezultatul anunțat pe tabela electronică de vot a fost următorul: 315 deputați prezenți, 152 voturi pentru, 105 împotrivă, 24 abțineri. Însă, la numărătoarea propriu-zisă, s-a observat că în sală erau 301 de deputați şi tot atâtea cartele în terminale. Deferenţa de 14 nu a fost explicată, până la această oră.
La scurt timp, 9 deputați ne-au semnalat şi ei faptul că, deși şi-au exprimat votul asupra acestui proiect de lege, numele lor nu apar în listingul votului final. Este vorba despre deputații: Ionuț Vulpescu, Simona Bucura Oprescu, Gabriel Vlase, Cristina Nichita, Ovidiu Iane, Constantin Galan, Damian Florea, Luminița Adam şi Camelia Khraibani.
Mai mult decât atât, la o simplă verificare, s-a constatat că prin adunarea voturilor pro, contra şi abțineri rezultă o diferență în cazul deputaților care au fost prezenți şi au votat.
Solicităm explicații rapide pentru aceasta diferență, pe care o considerăm una provocată intenționat, şi nu o eroare tehnică, mai ales pentru că ni s-a explicat în nenumărate rânduri că noul sistem de vot a fost achiziționat tocmai pentru a nu mai exista erori.
Se pune firesc întrebarea, cine din persoanele care au acces la coordonarea tehnică a sistemului de vot a făcut intenționat aceste modificări de cifre: de la 301 deputați prezenți la 315, cu intenția clară de a vicia votul la legea amintită în sensul declarării acesteia ca fiind neadoptată.
Un alt fapt pe care dorim să-l semnalăm este situația unor colegi de-ai noștri care s-au aflat la lucrările Comisiei pentru cercetarea abuzurilor dar care, în acte, au apărut ca prezenți la ședința de vot de astăzi.
Grupul deputaților PSD a solicitat azi Biroului Permanent al Camerei Deputaților luarea unor măsuri de urgenţă pentru aflarea celor care au inițiat şi coordonat vicierea votului în cazul a 7 proiecte de lege votate astăzi, dintre care şi Legea promovării demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferențele de grup”, se mai arată în comunicat.